Prvi koraci

Porodili ste se… Čestitamo! Na svet je stigla divna, zdrava beba koja je upotpunila Vaš svet. Pred vama su neprospavane noći, ali i mnogo radosti u praćenju bebinog odrastanja.

KALENDAR BEBINOG RAZVOJA
Tokom prvog meseca, bebine rukice i nogice su krute, dok su telo i vrat mekani. Dok beba stoji uspravno, glavica se blago naginje, a očekivano je da ruke i noge budu blago savijene. Dok beba leži na stomaku, glavu okreće na stranu, guzu istura naviše, a kolena često podvija pod stomak. Ruke često drži uz grudi, a laktove savija. Kad leži na leđima, ruke i noge su poluzgrčene, a držanje tela je simetrično.

Od drugog meseca, podiže glavu i ramena od kreveca, šake drži poluotvorene i prepoznaje mamin glas. Posle te faze, dok leži na stomaku, oslanja se na podlaktice. Od četvrtog meseca, uobičajeno je da pokušava da sedi, uz roditeljski oslonac, dok drži glavu čvrsto. Kad se stavi da leži na stomaku, pokušava samo da se okrene, a ako je u rukama dok je držimo uspravno, odupire se nogama o podlogu. Do devetog meseca trebalo bi da može da sedi bez oslonca, da se sama okreće sa stomaka na leđa i obrnuto i da se podiže u sedeći položaj uz pomoć onih koji je čuvaju. Do prvog rođendana se bebe često već samostalno podižu u pokušaju da stoje i drže ravnotežu, ali im je neophodno pridržavanje i čvrst stisak ruke dok, recimo, pokušavaju da se sagnu i dohvate nešto sa poda. Sa godinu ipo trebalo bi da mogu da naprave do desetak koraka, samostalno ili uz pridržavanje.

Dojenje

Hodanje

Očekivanja roditelja

Bebini prvi koraci

Rano prohodavanje

Deca i korona

Deca i slatkiši

Zdrav mentalni razvoj i godina korona virusa

Deca i obdanište

Deca i putovanja

Samohrani roditelji i deca

Uloga baka i deka u dečjem odrastanju

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana