Više od 50 odsto žrtava femicida ubijeno od ruke bivšeg ili tadašnjeg partnera tanjug

Objavljeno: 18.05.2024. 12:09 Izmenjeno: 18.05.2024. 12:09

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja, da nas podaci o 406 ubijenih žena i devojčica za nepunih 13 godina opominju da moramo sagledati i ispraviti sve pukotine i propuste u sistemu zaštite kako bismo spasili više ljudskih života. Poverenica je prilikom predstavljanja izveštaja Autonomnog ženskog […]

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja, da nas podaci o 406 ubijenih žena i devojčica za nepunih 13 godina opominju da moramo sagledati i ispraviti sve pukotine i propuste u sistemu zaštite kako bismo spasili više ljudskih života. Poverenica je prilikom predstavljanja izveštaja Autonomnog ženskog centra o femicidu ocenila da izneti podaci ukazuju da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem koji neće nestati sam od sebe. „Više od 50 odsto žrtava ubijeno je u svom domu od ruke bivšeg ili tadašnjeg partnera, a nemali broj njih je nasilje više puta prijavljivalo nadležnima. Svaki izgubljen život, ali i potencijalna žrtva, poziv je da hitno poboljšamo reakciju koja mora biti pravovremena, adekvatna, odlučna, ali i preventivna“, rekla je Janković. Navodi da bi uspostavljanje nacionalnog kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida omogućilo da se sve činjenice sistematizuju na jednom mestu, što bi pomoglo boljoj koordinaciji, bržoj reakciji i efikasnijoj podršci sistema zaštite. Janković je istakla da institucija Poverenika kontinuirano radi na suzbijanju nasilja nad ženama i da je uputila nekoliko inicijativa Ministarstvu pravde, između ostalog, za izmenu Krivičnog zakonika u pogledu definicije seksualnog nasilja zasnovane na konceptu nepostojanja pristanka i izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija propisivanjem obaveze da nadležni organi uvek i u svim slučajevima obaveste žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja o otpuštanju osuđenog ili njegovom bekstvu iz zatvora, dok je u cilju efikasnijeg odgovora na rodno zasnovano nasilje, upućena inicijativa za bolju koordinaciju u radu nadležnih državnih organa i ustanova. „Zakoni nisu dovoljni, jer se uzrok nalazi u istorijski nejednakim odnosima moći između muškaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike nasilja. Zbog toga je važno da postignemo društveni konsenzus u borbi i osudi svakog nasilja, kao i da neprestano svi zajedno radimo na stvaranju atmosfere i kulture u kojoj se bilo koji vid nasilja ne toleriše“, zaključila je Janković.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je povodom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, da to nije samo simboličan čin, već je poziv celom društvu na akciju i solidarnost u stvaranju društva u kojem će svaka žena biti zaštićena i podržana. On je dodao da je od početka godine ubijeno devet žena u porodičnom ili partnerskom nasilju. Pašalić je rekao da je 18. maj posvećen svim ženama kojima su, najčešće emotivni partneri, oduzeli život u izlivu besa i ljubomore, odnosno od straha da budu napušteni, ali i svim ženama koje su pretrpele bilo koji oblik nasilja do kojih nije smelo doći, a navodi se u saopštenju Zaštitnika građana. Kako se dodaje, nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan problem koji pogađa sve segmente društva, bez obzira na socijalni ili ekonomski status. Ključni trenutak u sprečavanju tih tragedija je reagovanje na prve naznake nasilja, ocenio je zaštitnik građana. „Neprijavljivanje nasilja može dovesti do fatalnog ishoda. Zbog toga ponovo apelujem na sve građane da bez odlaganja prijave saznanja, ali i svaku sumnju da se u njihovoj blizini ili okruženju desilo ili dešava nasilje nad ženama. Moramo shvatiti da je svaki vid nasilja zabranjen i da svako od nas snosi odgovornost ukoliko ga ne prijavi“, rekao je Pašalić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana