Deca i korona

Korona virus je obeležio 2020. godinu. Kako deci objasniti šta smo živeli i preživeli. Naučnici kažu da su virusi mali organizmi koje ne možemo videti golim okom, već samo uz posebne mikroskope za gledanje sitnih stvari. Budući da su toliko mali, lako virusi mogu da uđu u telo i mogu da proizvedu da se ljudi razbole. Korona virusi su tako nazvani jer izgledaju kao da imaju krunice.

Deci treba objasniti da su počeci zaražavanja slični prehladi. Groznica, kašalj i teškoće sa disanjem, često nagoveštavaju da smo bolesni.

Smernice u jednom od uputstava za upoznavanje ove bolesti:

Ako se osećaš bolesno, odrasli će se pobrinuti da ti uskoro bude bolje.

Ako si bio/bila s nekim ko se razboleo od korona virusa, možda ćeš morati da ostaneš kod kuće, čak i ako se osećaš dobro. Na taj način roditelji mogu bolje da se brinu o tebi ako počneš da se osećaš bolesno i daće sve od sebe da spreče virus da nastavi put ka drugoj deci.

Može da se dogodi da nekoliko dana ne smeš da izlaziš. Možda ti se to ne sviđa, ali važno je, jer to je način na koji štitiš sebe i drugu decu od zaraze.

U međuvremenu, postoje mnogi naučnici koji rade na tome da zabrane virusu da putuje i koji prave vakcine kak o bi veći deo populacije bio zaštićen.

Razgovaraj s odraslim osobama koje se brinu za tebe i postavi im sva pitanja koja imaš.

Sve što osećaš je u redu. Normalno je da se tako osećaš kada vidiš odrasle koji su zabrinuti zbog nečega ili kada moraš da prestaneš da radiš nešto što voliš.

Ponekad postoje bolesti koje zaraze mnoge ljude. Važno je da te štite oni koji brinu o tebi.

Zapamti! Možeš nam pomoći da zaustavimo virus tako što ćeš prati ruke i slediti ostale savete koje smo dali!

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana