Hodanje

Stručnjaci kažu da kad je reč o učenju bebe da hoda ništa ne treba ubrzavati. Svaka beba je priča za sebe i svaka ima svoje vreme za sve. Motorički razvoj svakog zdravog deteta se, očekivano, odvija spontano i kad beba bude spremna da savlada sve zakone kretanja. Dodaju i da se nasilnim učenjem bebe motoričkim radnjama ne olakšava uobičajen razvoj dinamike odrastanja i dečje motorike. Prve korake mališana nijedan roditelj ne želi da propusti, ali praksa pokazuje da se hodanje ne događa „odjednom“. Uobičajeno je da  je beba pred prve korake stara između devet i deset meseci, već puzi, podiže nožice i kleči želeći da stane na svoje noge. U tome, najčešće, uspevaju kad napune  jedanaest meseci, uz pomoć stabilnih predmeta za koje se pridržavaju.

Praksa pokazuje da više od polovine dece na svetu sa dvanaest meseci hoda bez pridržavanja. Ortopedi dodaju da pomagala za dečji hod nisu neophodna i da su u pojedinim zemljama i zabranjena. Hodalice za bebe mogu da izazovu negativan motorički razvoj, a retko i deformacije ekstremiteta.

U našu redakciju često se javljaju roditelji koji traže savete stručnjaka koji dolaze u našu medijsku kuću. U razgovorima sa njima doznajemo da, ukoliko beba puzi, a njeni vršnjaci uveliko hodaju ništa ne treba da vas brine, pratite ritam bebe, poručuju. Veliki broj dece prohoda tek pred osamnaesti mesec. Tek kad navrše godinu ipo, a nisu zainteresovana da se kroz ovaj svet kreću samostalno treba ići na dodatne preglede. Do tada je možda samo reč o deficitu hrabrosti da naprave svoj prvi korak. Sedenje, puzanje, trapavo podizanje, koračanje uz oslonac, samostalno stajanje, sve to prethodi prvim koracima. I ne plašite se, ako bilo koja, od ovih faza knjiški zakasni, vrlo je moguće da će kasniti i bebin prvi korak. Stručnjaci savetuju da ne treba preskakati nijednu od ovih faza ili, zbog roditeljske nestrpljivosti požurivati bebin tajming. Prinudno stavljanje bebe u neke od navedenih pozicija, može bebu da uplaši ili da pogorša stvari.

Svako dete je priča za sebe, nije uputno da ga roditelji porede sa ostalom decom. Komentari poput „tvoja beba još ne hoda“ mogu samo da znače malicioznost druge strane. Prvi koraci nisu stvar kojom bi roditelji trebalo da se takmiče, jer su oni (prvi koraci) deo individualnog razvoja svakog deteta. Kad se dogodi velika radost prvog koraka, treba izbegavati glasna upozorenja poput „pazi, pašćeš“, jer dete samo mora da gradi svoje veštine i da pomera sopstvena ograničenja. Ne zaboravite da je važni da budete u blizini svog mališana kad krene u akciju, da se ne bi povredilo. To je sve što se od roditelja u tim danima očekuje, da bodre dete i da mu budu najveća podrška.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana