Zdrav mentalni razvoj i godina korona virusa

Mozak se, pre rođenja i tokom prve dve godine života, razvija jako brzo. Deci je neophodna pravilna ishrana koja podrazumeva majčino mleko, čist dom i odrasle koji im pružaju ljubav. Neurolozi kažu da je prvih 1000 dana najvažnije za razvoj mozga deteta.

Prema dosadašnjim iskustvima u svetu, čini se da virus izaziva blažu bolest kod dece nego kod odraslih i starijih ljudi. Dosadašnji podaci pokazuju da deca imaju manji rizik za infekciju korona virusom. Deca inficirana virusom mogu da budu bez simptoma ili mogu da imaju temperaturu, suvi kašalj, umor, zapušen nos, a neka deca mogu da imaju proliv, mučninu i bol u stomaku. Većina dece ozdravi u roku od nedelju dana, a veoma retko imaju upalu pluća.

Imajući u vidu da se prema dosadašnjim iskustvima kod dece nisu viđale teže forme bolesti – ne očekuju se dugoročne posledice po dečje zdravlje.

Podaci pokazuju da je broj beba rođenih u terminu od zaraženih majki koje su zahtevale neonatalnu negu bio sličan kao i kod majki koje nisu zaražene – oko 1 na 10 beba. Virus nikad nije izolovan u majčinom mleku. Nema dokaza ni da se virus može preneti na bebu kroz majčino mleko. Štaviše, moguće je da se u mleku zaraženih žena nalaze antitela protiv virusa.

Saveti za majke koje su zaražene korona virusom, trebalo bi:

  • da nose maske kada su blizu bebe,
  • da peru ruke pre i nakon dojenja ili izmazanja i
  • da dezinfekuju kontaminirane površine.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana