Deca i putovanja

Nedavno istraživanje Američke putničke asocijacije pokazalo je da ne samo da porodični odmori kod dece ostavljaju trajna sećanja, već je ispitivanjem mnogih odraslih osoba utvrđeno da su im najsnažnija sećanja iz detinjstva ostala sa putovanja. Postavlja se pitanje koliko dete treba da bude veliko da bi moglo da zapamti da je bilo na putovanju i koji faktori utiču na stvaranje ovih sećanja? Psiholozi kažu da uzrast varira, ali je primećeno da najživlja sećanja potiču iz perioda kada dete ima oko pet godina.

Putovanja menjaju život.

Današnja deca provode mnogo vremena uz kompjutere i tablete. Na putovanjima, isključivanje iz tog sveta omogućava kvalitetno vreme. Deca odlično zapažaju i pamte. Ona na putovanjima, kao i odrasli proširuju svoj svet, upoznaju novu hranu, muziku, kulturu i jezik. Deca mogu da otkriju nove stvari koje će im se dopasti. Ona  vole da istražuju svet. Putovanja su odličan načina da porodica izgradi uspomene o kojima će naknadno razgovarati.

Planiranje putovanja sa decom podrazumeva više spiskova i pripreme nego kada se putuje bez njih. Roditelji na putovanja treba da ponesu lek protiv mučnine u vožnji, ali deca uživaju u porodičnim putovanjima. Istraživanje koje je sproveo američki Diznilend pokazuje da deca najviše vole putovanja, jer su srećna što mogu da provedu vreme sa roditeljima. Osim toga, vole putovanja i zato što tada mogu da ostanu duže budni, da jedu slatkiše češće, kao i da ustanu kasnije nego obično.

U Srbiji se, po podacima dobijenim od jedne turističke agencije, većina porodičnih putovanja  odvija tokom letnjih meseci. Istraživanja pokazuju i da deca svih uzrasta (od četiri do 14 godina) najviše vole aktivnosti u kojima mogu da učestvuju i koje zahtevaju određenu fizičku aktivnost.

Rastući je trend u broju službenih putovanja na koje roditelji vode i decu. U periodu od 1990. do 2000. godine, broj roditelja koji su išli na u na poslovna putovanja je udvostručen, a sa sve dužim radnim vremenom i potrebom da se sačuva posao, ali i da se ne žrtvuje vreme provedeno sa porodicom, ovakav trend opstaje. Putovanje širi vidike deci! Jedan od mnogobrojnih razloga, zašto je dobro putovati sa njima je što, dok su deca mala, smanjuju predrasude. Putovanja podstiču decu na promene. Ne morate da čekate da deca budu samo malo starija da biste putovali sa njima. Putujmo sa decom i napravimo od sveta učionicu u kojoj će im najbolji učitelj – putovanja, predavati najbolje – životne lekcije – koje nikada neće zaboraviti, poručuju u turističkoj agenciji.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana