Bebini prvi koraci

Mnogi roditelji postavljaju pitanje kada beba treba da sedne, da li je rano da stoji? Mišljenje lekara je jednostavno: sve je dobro dok ne forsirate dete.

Tokom adekvatnog razvoja u prvoj godini, dete postiže kontrolu mišića koji povezani sa nervima čine neuromuskularni sistem. Preduslovi za siguran korak su razvijenost velikog i malog mozga, zrelost nervnog sistema i odgovarajuća srazmera između dužine nogu, trupa i glave.

– Dete sa dva meseca samo drži glavicu, zatim sledi kontrola ruku, a sa oko šest meseci počinje da sedi, uz oslonac. Bitno je da se pre sedenja obavi i poslednji pregled kukova i ako je sve u redu, postepeno dete treba stavljati u polusedeći položaj na tvrdoj podlozi. Nakon sedenja sledi uspravljanje, pa prohodavanje. Bitno je da roditelj ne forsira dete, već da bude tu da pomogne i pruži ruku kada vidi da želi da ustane, da ga stimuliše i podstiče na kretanje – ističe pedijatar Bacetić.

Prvi koravi su uvek nesigurni i neophodno je puno vežbe dok beba ne počne da se kreće sigurnim hodom. Roditelji tada ulaze u ulogu oslonca, što će biti ceo život. Savet lekara je i da dete skače,  jer tako jača koordinaciju pokreta.

Roditelji bi trebalo da znaju da je beba spremna za prohodavanje kada pri okretanju počne da pravi dodane pokrete. Ukoliko odlaze na redovne kontrole, pedijatar roditeljima skreće pažnju na to da kad u ležećem položaju savlada sve elemente koji su neophodni za uspravan stav, beba počinje da se podiže.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana