Dojenje

Majčino mleko je najbolja hrana na kojoj beba može da stasava. Brzo se vari, napravljeno je “po meri” bebe, baš kako treba da bude.

Bebe koje sisaju brže ogladne. Pre nego što se uspostavi ustaljena proizvodnja mleka prema potrebama bebe, dojenje bi trebalo da bude na bebin zahtev, odnosno što češće. Česta dojenja pomažu u stimulisanju proizvodnje mleka tokom prvih nedelja.

Novorođenče bi u prvom mesecu trebalo da sisa 8 do 12 puta dnevno, što znači u periodu od sat i po do tri sata. Kod novorođenih beba ne bi trebalo da prođe više od 4 sata između dva podoja, čak ni tokom noći.

Kako beba raste sisa ređe i uspostavlja ustaljeni ritam obroka. Do drugog meseca dojena beba će verovatno smanjiti broj obroka na 7 do 9 podoja dnevno – što će značiti više noćnog sna za vas.

Podoj treba da traje sve dok ne vidite znake da je beba sita. Novorođene bebe sisaju i do 40 minuta, dok starije bebe, kako postanu jače i veštije, mogu da skrate vreme podoja na 10 do 20 minuta.

Beba uvek stavlja do znanja da je sita, kad počne sporo, nezainteresovano sisanje, okretanje glave od dojke ili flašice – na ove znake prestanite da je hranite, kažu pedijatri.

Preporučuje se da majka hrani bebu kad god joj izgleda da je beba gladna. Ne zaboravite da je plakanje znak, ali se trudite se da ponudite bebi da sisa pre nego što postane toliko gladna da se uznemiri.

Imajte u vidu da podrigivanjem nakon svakog podoja beba izbacuje višak vazduha iz želuca i biva radosnija.

Novorođene bebe bi trebalo da se hrane 8 do 12 puta u roku od 24 sata. Beba uglavnom oko 90% mleka uzme već u prvih 10 minuta sisanja.  Između 1. i 3. meseca apetit bebe, kao i kapacitet želuca, raste i verovatnoća da će se glasnije oglašavati kada je gladna postaje sve veća. Beba od 3 meseca trebalo bi da uzima oko 120ml do 180ml mleka, 6 do 8 puta dnevno.

Između 4 i 6 meseca većina beba je spremna da pređe na čvrstu hranu. Mleko u ovom periodu i dalje ostaje glavni izvor hranjivih materija, pa bi beba trebala da nastavi da uzima oko 120ml do 240ml mleka na svakih 4 do 5 sati, savetuju stručnjaci.

Od 8 do 12 meseca beba počinje više da uzima čvrstu hranu, preporučeno je da, za majke koje imaju mleko, ono i dalje bude primarni izvor nutricije.

Da biste bili sigurni da pravilno dojite bebu, vodite računa o sledećem: zauzmite pravilan položaj dok dojite, beba treba ustima da obuhvati što veću površinu areole kako bi zaista sisala.

Dojenje je temelj imuniteta novorođenčeta, temelj odnosa koji nastaje i prvi korak odrastanja. Dojenje u praksi, osim zadovoljstva koje pruža i majci i bebi predstavlja i najvažniji korak za bebino zdravlje. Studije su pokazale da je bebama sisanje instikt, a majkama put u kome  pravilno upoznaju bebu i čoveka koji iz nje nastaje.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana