Tender za modernizaciju sistema na 300 raskrsnica u BG Studio B

BeogradBeograd Pocetna 26. 07. 2019. 10:43:05

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio za Studio B da je Grad Beograd raspisao tender za modernizaciju sistema svetlosne signalizacije na oko 300 raskrsnica na uličnoj mreži Beograda.

– Ovaj posao, čija je vrednost 2,3 milijarde dinara, biće sproveden u tri naredne godine, a oprema koja će se ugrađivati na uličnoj mreži predstavlja poslednju reč tehnologije u ovoj oblasti i ostvarivaće velike uštede u električnoj energiji, što će ovakav sistem činiti održivim. Ove raskrsnice biće pod kontrolom centralnog sistema i njima će se upravljati iz jednog centra, a sistem će menjati režim rada na osnovu promena saobraćajnog opterećenja – poručio je zamenik gradonačelnika.

On je rekao da će posledice uvođenja ovog sistema biti kraće vreme putovanja i smanjenje saobraćajnih gužvi.

– Jedna od karakteristika ovog sistema adaptibilnog upravljanja saobraćajem jeste davanje prioriteta vozilima javnog prevoza. Svaki tramvaj će biti opremljen Stream OBU (On Board Unit) jedinicom koja koristi GPS za određivanje pozicije i mobilnu mrežu za slanje podataka centralnom sistemu. Ovi podaci se prosleđuju semaforskim kontrolorima i utiču na paljenje zelenog svetla u cilju davanja prioriteta tramvajima – objasnio je zamenik gradonačlnika Goran Vesić.

On je najavio da će tender biti otvoren 16. avgusta 2019. godine.

– Svetska iskustva gradova koji su uveli ovakav sisteme govore da očekivani efekti uvođenja adaptibilnog sistema upravljanja saobraćajem ostvaruju se vremenskom uštedom od 15 do 20 odsto u odnosu na stanje pre uvođenja ovakvog sistema – rekao je Vesić.

Vesić je gostujući na Studiju B rekao i da će do kraja godine biti usvojena odluka na Skupštini grada kojom će se zahtevati da svi koji emitiju glasnu muziku u gradu ispune građevinske standarde koji štite od širenja buke i uznemiravanja građana. A da se aktivno radi na rešenju tog problema u celoj Srbiji, zameniku gradonačelnika potvrdio je i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Autobus Vrabac, neće krenuti ovog vikenda, rekao je Vesić i demantovao vest koja se pojavila u brojnim novinama. Razlog je taj što Vlada Srbije još uvek nije donela odluku o polasku tog specijalnog vozila.

Vesić je najavio da će pokrenuti inicijativu u Skupštini grada da se donese odluka o obaveznom postavljanju zastave Srbije na stambenim i poslovnim zgrada kada su državni praznici. Zastave će biti kupljene i poklonjene svakoj stambenoj jedinici, kaže Vesić, ali i veruje da će taj njegov predlog verovatno biti novi povod za uobičajene napade i negativne komentara na račun te ideje koja je inače normalna u mnogim zemljama u svetu.

One Response to “Tender za modernizaciju sistema na 300 raskrsnica u BG”

  1. Ljiljana каже:

    Hvala Goranu Vesicu sto je obecao da ce legalizacija Altine pkb zemliste biti reseno do jeseni , da taj narod moze da legalizuje svoje kuce. Hvala gospodinu Vesicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 11°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana