Han: Nastavak dijaloga posle izbora na KiM, u septembru Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 26. 07. 2019. 10:17:56

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han očekuje da će uskoro doći do izbora na KiM koji će promeniti političku situaciju i da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tokom septembra.

foto Tanjug

Istakao je da je za nastavak dijaloga, kako je rekao, neophodna politički razjašnjena situacija na KiM.

Han je tako odgovorio na pitanje u Vladi Srbije da li ostavku Ramuša Haradinaja, njegov odlazak u Hag, a potom i povratak političkim aktivnostima vidi kao politički manevar, budući da ima ocena da će odlazak u Hag ojačati njegovu političku poziciju, te kako će to da utiče na dijalog Beograda i Prištine.

„Ne bi bilo dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, na osnovu različitih najava da će doći uskoro do izbora koji će promeniti političku situaciju na KiM, što će omogućiti nama da obnovimo dijalog, za koji je potrebno dvoje. Za tango je potrebno dvoje“, naveo je Han.

Izrazio je nadu da, kako kaže, obe strane, kao i svi u Evropi, očekuju i da će se to zaista desiti „pre nego kasnije“.

„Stoga se nadam da će se desiti tokom septembra, kao što je i najavljeno“, dodao je Han.

Dijalog Beograda i Prištine ključni za dalji napredak celokupnog regiona, rekao Johanes Han u razgovoru sa srpskom premijerkom i podvukao neophodnost da se pronađe trajno rešenje.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han je, nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za štampu, podsetio da je Evropska komisija pod predsedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vreme mnogo toga postiglo, ali da „nedavni događaji“ bacaju senku na taj napredak.

Prema njegovim rečima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka.

„Verovatno ću napustiti ovaj položaj, ali ostaću posvećen regionu kakav god bio moj posao. Potrebno je da postoji institucionalni kontinuitet i predsednica naredne Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće posvećena i rešena je da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, rekao je Han.

On je kao primer za pomake naveo sporazum o smanjenju troškova rominga, ocenivši da je to važna prekretnica u izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Što se puta Srbije u EU tiče, podsetio je da je otvoreno 17 poglavlja, da su dva privremeno zatvorena i da to ne pokazuje samo dosledan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsetnik da nova Komisija ne sme da izgubi region iz fokusa.

Preneo je da je sa premijerom razgovarao o brojnim temama, posebno rekavši da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU.

Podvukao je da su demokratija, vladavina prava, osnovna prava ključne oblasti i da je ohrabren najavama premijerke.

„Pozdravljam sve inicijative koje se odnose na medijsku staregiju. Neophodno je nastaviti rad na medijskoj strategiji. Kada budemo dobili konačni nacrt daćemo svoje komentare na to. Medijska strategija će morati potom da se sprovede i to je važnije od dobrog nacrta, i biće uspešna samo ako doprinese napretku u uslovima rada medija. Pluraslistička medijska scena potrebna je Srbiji“, istakao je on.

Han je rekao i da parlament treba da bude mesto za političku debatu, te je podvukao važnost međustranačkog dijaloga u skupštini, pozdravljajući prve korake preduzete u tom smeru.

Kada je reč o izborima iduće godine apelovao je na srpske valsti da primeni preporuke Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a.

Istakao je da sve reforme koje sprovodi Srbija to čini za unapređenej života građana, a ne zadovoljenja briselske administracije.

Govoreći o regionu istakao je da je napravljen značajan napredak sa Severnom Makedonijom, i izrazio uverenje da će zemlje članice dati zeleno svetlo u oktobru Skoplju, ali i Tirani za početak pristupnih pregovora.

Objasnio je da je u Beograd došao jer ima privilegiju, zajedno sa premijerkom, da prisustvuje Sportskim igrama mladih.

Ocenio je da je ta privatna inicijativa sjajan primer uspešnosti, jer okuplja mlade iz regiona koji učestvuju u pojedinačnim i timskim sportovima na jednom od najvećih takmičenja.

„Ja sam jedan od ambasadora te inicijative i podržavam je, te se nadam da ćemo je iduće godine proširiti i na Severnu Makedoniju“, objasnio je Han.

On se na kraju zahvalio vlastima u Srbiji na odličnoj saradnji koju je sa njima imao proteklih godina.

„Bilo je zadovoljstvo raditi sa vama. Ostaću posvećen i započeli smo neke stvari koje treba završiti. Znajte da imate ogromnu podršku u vidu našeg ambasadora u Srbiji. Evrospka perspektiva je nešto što je konkretmno i nadam se da ćemo moći da napravimo veliki skok napred tokom mandata nove Evropske komisije“, zaključio je Han.

 

Han: Vlada posvećena reformama, očekujem napredak

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da su premijerka Ana Brnabić i njen tim u vladi veoma posvećeni reformama i da očekuje da već u narednim mesecima dođe do velikog napretka koji će biti evidentiran u narednom izveštaju EK.

Na pitanje novinara da kaže šta misli o komentarima da je izveštaj EK objavljen u maju u pojedinim delovima neobjektivan i da li je već ostvaren napredak u nekim oblastima u Srbiji, Han je rekao da je još rano reći da li je nešto urađeno, kao i da su izveštaju navedene samo činjenice, koje ne treba posmatrati samo kao kritiku.

„Posebno su važne obalsti 23 i 24 koje se tiču vladavine prava i već postoje konkretne mere koje su preduzete. Rad parlamenta je vrlo važan i zato smo čuli najave premijerke koje je upravo dala“.

Han dodaje da nije za očekivanje da svi hvale njihov izveštaj (EK), kao i da izvestaj predstavlja procenu EK i davanje preporuka za dalji razvoj.

Kaže vidi da postoji velika posvećenost vlade da reši probleme, kao i da su poslali pisma, zasnovana na izveštaju EK, svim ministarstvima i da se već radi na tome.

Na pitanje koja će biti njegova naredna funkcija u EK ili koju priželjuje, Han kaže da je još rano da priča o tome i da je na novoj predsednici EK da kaže novi sastav, kao i da on to još ne zna.

Odgovornost je na predsednici EK kakav će biti sastav buduće komisije, sada smo u fazi da zemlje članice moraju da nominuju kandidate krajem avgusta i da će do tada situacija biti jasnija.

Han je dodao da nikada nije skrivao želju da ostane u areni spoljne politike i da je mišljenja da bi bilo korisno da nastavi to i da radi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 27°C
Min: 12°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana