Poslednji rok – kraj januara za popločavanje Ulice 27. marta Studio B

Objavljeno: 22.01.2020. 10:42 Izmenjeno: 22.01.2020. 18:54

Do kraja januara trebalo bi da bude završeno popločavanje Ulice 27. marta, što je poslednji rok koji je dat izvođačima radova, kaže za Studio B pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Kašnjenje sa završetkom radova u Ulici 27. marta nagnalo je nadležne da od izvođača i podizvođača traže redovne izveštaje o tome dokle se stiglo sa uređenjem te prometne saobraćajnice.

Rekonstrukcija četiri velika bulevara značajna je za odvijanje saobraćaja u Beogradu, zbog čega čelnici grada instistiraju na što skorijem završetku radova.

Govoreći o merama koje grad preduzima kako bi se smanjilo zagađenje u prestonici, Mladenović ističe da će nadležni preduzeti niz kratkoročnih i dugoročnih mera i dodaje da nam vremenske prilike u prethodnom periodu nisu išle na ruku što je dovelo do lošijeg kvaliteta vazduha u Beogradu.

– Nekoliko nedelja za nama nisu nam išle na ruku vremenske prilike koje su zbog magle uslovile i dodatni subjektivni osećaj zagađenosti vazduha. Moram da napomenem da su jedino merodavni oni podaci sa više mernih stanica koje izdaje Gradski zavod za javno zdravlje i u njih se može imati poverenja – istakao je Mladenović.

Mladenović podseća da je grad Beograd od 2016. godine ugasio oko dvadeset velikih kotlarnica koje su u velikoj meri uticale na kvalitet vazduha u glavnom gradu.

Govoreći o sastanku radne grupe u Vladi Srbije, Mladenović je istakao da se na nivou cele republike sprovode organizovane aktivnosti u više pravaca.

– Te aktivnosti podrazumevaju mere u oblasti saobraćaja, grejnih pozicija, gasifikacije i drugim oblastima. Mi u Beogradu imamo oko 300.000 privatnih ložišta u malim domaćinstvima koja nisu priključena na gasovod ili toplovod. Naša želja je da se formira fond iz koga bi se subvencionisalo priključenje na mrežu „Beogradskih elektrana”. U Beogradu se oko 95 odsto stanovništva greje preko daljinskog sistema grejanja. Od 2016. godine ugasili smo dvadesetak velikih kotlarnica i ta sistemska aktivnost trajaće i u narednim godinama. Tu je i usvojena strategija pošumljavanja, nabavka 244 autobusa sa „euro 6” motorima, pet električnih autobusa, a uz planiranu nabavku još sto autobusa sa „euro 6” motorima nastavljamo i sa širenjem tramvajske i trolejbuske mreže. Širimo i pešačke zone, nabavljaćemo nove električne autobuse i trolejbuse, a za protekle četiri godine posadili smo 13.000 sadnica. Na sednici vladine radne grupe svako je dobio zadatak iz svoje nadležnosti i nadamo se da će ove aktivnosti umnogome doprineti da vazduh u Srbiji bude kvalitetniji i zdraviji – kazao je Mladenović, gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana