Apelacioni sud: Duško Knežević ostaje u pritvoru tanjug

Objavljeno: 15.05.2024. 17:41 Izmenjeno: 17.05.2024. 17:11

Apelacioni sud Crne Gore saopštio je da rešenje o određivanju pritvora biznismenu i predsedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću ostaje na snazi.  Apelacioni sud, kao drugostepeni, odbio je kao neosnovane žalbe branilaca optuženog Duška Kneževića izjavljene protiv rešenja Višeg suda u Podgorici koje je doneto 30. aprila.  U obrazloženju rešenja je navedeno da je Dušku Kneževiću […]

Apelacioni sud Crne Gore saopštio je da rešenje o određivanju pritvora biznismenu i predsedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću ostaje na snazi.  Apelacioni sud, kao drugostepeni, odbio je kao neosnovane žalbe branilaca optuženog Duška Kneževića izjavljene protiv rešenja Višeg suda u Podgorici koje je doneto 30. aprila.  U obrazloženju rešenja je navedeno da je Dušku Kneževiću pritvor određen nakon podizanja optužnice Specijalnog državnog tužilaštva 3. aprila 2019. godine, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično đelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.  Kako su precizirali, pritvor mu je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnosti od bekstva u slučaju da se nađe na slobodi.  Duško Knežević je po svojoj želji izručen Crnoj Gori, 30. aprila. Njega je izručio sud Velike Britanije, čiji je Knežević, takođe, državljanin. Knežević je iz Londona u Podgoricu stigao avionom Vlade Crne Gore. Ekstradicija Kneževića je obavljena u tajnosti, a do sada se o njegovom izručenju nije oglasio niko od državnih zvaničnika, osim ministra pravde Andrije Milovića, koji je rekao da Crna Gora ne može Kneževiću da garantuje bezbednost.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) odbila je molbu pedsednika Atlas grupe Duška Kneževića da u istražnom zatvoru bude zajedno u ćeliji sa predsednikom Opštine Budva Milom Božovićem. Prema nezvaničnim saznanjima portala podgoričkog Dana, Knežević je i dalje u takozvanoj samici, najverovatnije iz bezbednosnih razloga. Knežević je upravi UIKS-a nedavno uputio pismo tražeći da ga poseti mitropolit Joanikije, što mu je udovoljeno, ali je odbijen zahtev za premeštaj kod Božovića, što je tražio i gradonačelnik Budve. Kako je preneo deo podgoričkih medija mitropolit je Kneževića posetio u zatvoru u subotu, 11. maja. Apelacioni sud je pre dva dana odbacio žalbu Kneževićeve odbrane na određivanje pritvora kao neosnovanu. Knežević je Crnoj Gori izručen iz Velike Britanije 30. aprila i od tada se nalazi u pritvoru. Crnogorskim režim Mila Đukanovića raspisao je poternicu za Kneževićem nakon što je on pre pet godina obelodanio video i više audio snimaka o korupciji u tadašnjoj vlasti. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti Kneževića za krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Knežević je pristao na izručenje od Velike Britanije, čiji je takođe državljanin, da bi u Crnoj Gori spasao rasturanje njegove imovine i odbranio se od optužbi koje mu se stavljaju na teret, s ciljem političkog progona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana