Dan za novo poglavlje u istoriji EU Studio B, Tanjug

Objavljeno: 01.12.2019. 13:31 Izmenjeno: 01.12.2019. 13:31

Evropska unija od danas ima novu Evropsku komisiju, novog šefa diplomatije i novog predsednika Evropskog saveta. Kao potpredsednik Komisije i novi šef diplomatije EU Žozep Borel dolazi na poziciju koju je u prethodnih pet godina imala Federika Mogerini.

U Briselu se obeležava i 10 godina od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora kao ustavne osnove EU.

Petogodišnji mandat nove Evropske komisije na čelu sa prvom ženom predsednikom Ursulom fon der Lajen počinje mesec dana kasnije nego što je to bilo planirano.

Zbog problema oko sastava novog tima komesara, odnosno zbog promena kandidata za komesare iz Francuske, Mađarske i Rumunije, novi saziv Evropske komisije dobio je ”zeleno svetlo” Evropskog parlamenta za početak 27. novembra.

Zvanično, 25 komesara na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen danas postaju novi tim koji će do 31. oktobra 2024. godine predstavljati izvršnu vlast EU.

U novom sazivu Evropske komisije nalaze nova lica kao i komesari koji koji iza sebe već imaju staž u Komisiji, ali ovoga puta dobijaju nove resore.

Treći petogodišnji mandat na mestu EU komesara, ovoga puta zaduženog za budžet i administraciju EU, ima dosadašnji komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

Među povratnicima tu su i Frans Timermans ( zelena agenda), Margaret Vestager ( digitalno doba), Marija Gabrijel ( inovacije, kultura, obrazovanje, mladi), Vera Jurova ( vrednosti i transparentnost), Maroš Šefčovič (institucionalni odnosi) i Fil Hogan ( tragovna).

Među poznatim licima iz prethodne Evropske komisije naći će se i Margaritis Šinas, bivši glavni portparol predsednika Junkera, a sada komesar za promociju evropskog načina života.

Nova lica Komisije biće Oliver Varheji (susedstvo i proširenje), Didije Rejnders (pravda), Kadri Simons (energetika), Juta Urpilainen (međunarodno partnerstva), Tieri Breton (unutrašnje tržište), Paolo Đentiloni (ekonomija), Vladis Dombrovskis (ekonomija za dobrobit ljudi), Virginius Sinkevičius (priorodna sredina, ribarstvo i okeani), Dubravka Šuica (demokratija i demografija).

Tu su i Stela Kirijakides (zdravstvo), Nikolas Šmit (radna mesta i socijalna prava), Helena Dali (jednakost), Januš Vojcekovski (poljoprivreda) Elisa Fereira (kohezia i reforme), Adina Valean (transport) , Janez Lenarčić (krizni menadžment), Ilva Johanson (unutrašnji poslovi).

Kao potpredsednik Komisije i novi šef diplomatije EU Žozep Borel dolazi na poziciju koju je u prethodnih pet godina imala Federika Mogerini.Borel će od Mogerini naslediti i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.Zbog promena u imenovanju komesara, početak mandata nove Evropske komisije poklopio se i sa promenom na čelu Evropskog saveta.

Zvanično, od danas počinje i mandat novog predsednika Evropskog saveta.

U naredne dve i po godine, sa mogućnošću jednog obnavljanja mandata, sastancima EU lidera predsedavaće bivši belgijski premijer Šarl Mišel.

Nakon ovogodišnjih evropskih izbora i imenovanja čelnih ljudi Evropskog parlamenta, Komisije i Saveta, izabrani predsednici David Sasoli, Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i nova predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard na ceremoniji u Briselu zvanično će obeležiti i desetogodišnjicu stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana