Šapić: Saradnja Beograda i Sjamena nastavlja se „na krilima” posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu studio b

Objavljeno: 13.05.2024. 14:03 Izmenjeno: 13.05.2024. 14:03

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Špić i izvršni zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou potpisali su  u Starom dvoru Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni između dva grada, na inicijativu Sjamena. – Saradnja Beograda i Sjamena u oblastima visoke tehnologije, ekonomije, kulture, turizma, sporta nastavlja se „na krilima” posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu, […]

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Špić i izvršni zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou potpisali su  u Starom dvoru Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni između dva grada, na inicijativu Sjamena.

– Saradnja Beograda i Sjamena u oblastima visoke tehnologije, ekonomije, kulture, turizma, sporta nastavlja se „na krilima” posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu, izjavio je Šapić, koga su gosti iz Kine pozvali da u septembru učestvuje na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Sjamenu.

Prema rečima Aleksandra Šapića, Grad Beograd održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz NR Kine, kao što su Šangaj, Handžou, Gvejdžou, Gvandžou, Šenžen, učestvuje na privrednim forumima i sajmovima, a delegacija Grada Sjamena posetila je našu prestonicu u novembru 2023. godine, kada je i zvanično započeta saradnja.

Zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou zahvalio je na srdačnom prijemu i istakao potrebu nastavka saradnje između naša dva grada u svim oblastima, naročito u ekonomiji i kulturi.

Kineski predsednik, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, svojevremeno je, počev od 2000. godine, obavljao funkciju guvernera provincije Fuđijan u kojoj se nalazi grad Sjamen.

Sjamen je poznat i kao jedan od najznačajnijih kineskih centara za industrijski razvoj i istraživanja u kojem se redovno održava i Nacionalno takmičenje u oblasti veštačke inteligencije. Pored šest nacionalnih, industrijskih centara, specijalizovanih za audio-vizuelnu komunikaciju, razvoj softvera, poluprovodnika, elektrotehničke opreme, biologije i nove medicine, Sjamen je grad u kojem je na nacionalnom nivou akreditovano i 2.282 visokotehnološka preduzeća.

Naše dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima su ,,Pupinov most” (Zemun–Borča), izgradnja deonica auto-puta ,,Miloš Veliki” i rekonstrukcija TE ,,Kostolac”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 20°C

-

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana