Vučić:Saradnja sa Norveškom za nas izuzetno važna

Objavljeno: 28.11.2022. 16:57 Izmenjeno: 30.11.2022. 12:45

„Preko 3.000 jugoslovenskih partizana od toga 2.840 Srba je poginulo na teritoiriji Norveške i to je nešto što zbližava uvek Beograd i Oslo, Srbiju i Norvešku“, podsetio je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju izuzetno važna saradnja sa Norveškom sa kojom pored enregetike postoji saradnja i u mnogim drugim oblastima društevnog života i dodao da mu je posebna čast što ga je primio norveški kralj Harald V i da je ponosan što je imaotu priliku i predstavljao Srbiju.

Odgovarajući na pitanje kakvi bi odnosi Srbije i Norveške trebalo da budu u političkom smislu i ima li prostora za povećanje ekonomnske saradnje, predsednik je kazao da nije lako povećati trgovinsku razmenu sa Norveškom i dodao da i ono što je povećano posledica toga što je Srbija od ove zemlje kupovala naftu.

„Norveška je mnogo važna zemlja u obaveštajno- bezbednosnom smislu, nije članica EU, ali članica NATO-a. Norveška spoljan politika je uvek značjana , jer ona poput nekada Švajcarske, sklapa prijateljstva i čuva mir“, rekao je predsednik Srbije novinarima u Oslu gde je u posetui sa državnom delegacijom.

Istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što ga primio norveški kralj Harald V.

„Prvi put me je primio kralj Harald zvanično, to nije lako, mogli ste čak i da čujete ovdašeg ambasadora, mnogi traže, mnogo njih insistira, ali to nisu česte posete i ponosan sam na činjenicu što je 10, 12 minuta trajao duže razgovor sa kraljom Haraldom nego što je to bilo predviđen, čak je i njegova visost to konstatovala“, istakao je Vučić.

Objasnio je da domaćini biraju kog će od predsednika da pozovu i dodao da je ponosan što je predstavljao Srbiju, što je imao tu čast i priliku.

„Bio sam u Norveškoj dva puta razgovarao sa premijerima i predsednicima parlamenata, ali nikada nisam imao tu čast da sretnem kralja Haralda V. Sada jesam i taj razgovor je proteklao iskreno i prijateljski u produbljivanju naših bilateralnih veza“, kazao je srpski predsednik.

Ocenio je da je Norevška izuzetno važna za Srbiju.

„Energetski sektor je jedan od četiri sektora koji su najvažniji u jednoj zemlji i ostala tri sektora ne mogu bez energije. Sa njima radimo u potpunosti energetiku, ali imamo i saradnju u mnogim drugim oblastima društevnog života. Oni nam pomažu oko samog regrutnog sistema, imamo dobre vojno medicinske odnose, vojno-obrazovne odnose. Možemo da proširimo saradnju, jer sa Norvežanima imamo svaku vrstu bilateralnog razumevanja „, istakao je Vučić.

Dodao je da se u Norveškoj razgovaralo i o istorijskim temama koje zbližavaju dva naroda.

„Preko 3.000 jugoslovenskih partizana od toga 2.840 Srba je poginulo na teritoiriji Norveške i to je nešto što zbližava uvek Beograd i Oslo, Srbiju i Norvešku“, podsetio je predsednik.

Najavio je da srpsku delegaciju očekujue važan biznis forum gde će ministarka rusarstva i energetike Dubravka Ðedović i on, kako je kazao, pokušati dodatno da približe Srbiju norveškim investitorima .

„Sutra idemo u Trondhajm koji je univerzitetski i naučni centar i verujem da ćemo moći mnogo toga da naučimo. Moraću da molim da naši timovi iz Vlade posete Trondhajm i da vidimo da li mi možemo od Novog Sada, Niša i Kragujevca da napravimo takve centre“, poručio je predsednik.

 

Norvežani ponudili tri rešenja,potrebne promene u javnim preduzećima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je završena studija o razvoju energetskog sektora i preneo da su Norvežani ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

Kako je preneo novinarima u Oslu, studija je napravljenana nekoliko stranica i to jednostavno, precizno, bez filozofije za razliku od naših strategija koje se, kako kaže, pišu na 200 strana.

„Kod nas je to spisak lepih želja i ono što se nekome dopada, ali je najmanje šta je to konkretno što treba da uradimo. Ovde su jasno rekli šta treba da se uradi, šta da se promeni ukoliko hoćemo da budemo uspešni. Ovo vam je kratkoročno, ovo vam je srednjeročno, ovo dugoročno i to je to na nekoliko stranica“, ispričao je predsednik.

Ističe da su prvi koraci bolni, a jedan od onih koji nije lak jesu velike promene u javnim preduzećima.

Predsednik ističe da su samo za jedno od naših četiri ili pet glavnih preduzeća u sferi energetike rekli da nije neophodna promena rukovodstva, dok su za sve ostale rekli da moramo da promenimo ljude, da dovedemo ljude sa različitim načinom razmišljanja.

Na pitanje kada bi to trebalo da se uradi, Vučić kaže da je trebalo juče.

„U najkraćem mogućem periodu, ali moramo da znamo šta želimo“, dodao je.

Kako kaže, Norvežanima je srpska delegacija ponudila da nekog od njihovih ljudi pošalju da preuzmu izvršnu funkciju, što oni ne rade i pretpostavlja da ne žele da urade.

„Ali, time smo želeli jednu stvar da pokažemo da, za razliku od svih drugih na političkoj sceni Srbije, nama to nije mesto za otimanje para i za partijsku kasu ili da bude partijska prćija, nama je to mesto koje treba da bude uspešno preduzeće koje u budućnosti treba da donosi profit i dobrobit Srbiji“, kazao je predsednik Vučić.

Vučić:Nemam previše nade, vec strah od budućih događaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da primoraju Srbiju da nešto prihvati, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

„Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Oslu.

Istakao je da je Srbima prekipelo i dodao da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu KiM, a ne razumeju da time samo podstiču naš narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

„Izgleda nisu pažljivo slušali, možda je to i dobro, možda sam i suviše rekao“, rekao je Vučić i dodao da situacija na severu KiM, ali i svuda u pokrajini, što se srpskog naroda tiče, bukvalno vri.

„Što se nas tiče, naše je da budemo uz svoj narod i da gledamo kako da mu pomognemo, a to na šta se Kurti poziva, on se poziva na sve ono što mu odgovara, a nikada da se pozove na ono što mu se ne sviđa, jer za to što mu se ne sviđa on ima samo jedan komentar što je sumanuto i potpuno besmisleno, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano“, rekao je Vučić.

Naveo je da Kurti iz dalje prošlosti izvlači zaključke o sopstvenoj nezavisnosti i pravovaljanosti sopstvene nezavisnosti.

„I uvek je tako, nećemo valjda se vraćamo u prošlost, a kada se vratimo prošlost onda bi da mi objašnjava šta je Slobodan Milošević radio ili ne znam ni ja ko, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu i što moraju da ispune“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, to će morati da se ispuni da bi se razgovaralo o nečemu drugom.

Vučić je rekao da će Kvinta uvek da podržava Albance na KiM, te da je podrška Nemca po tom pitanju najizraženija.

„To je njihovo dete, oni će da ga ljuljaju dokle god mogu i nema tu velike filozofije i nema tu velikih očekivanja sa naše strane“, rekao je Vučić.

Naveo je da će Srbiji biti mnogo teško da izdrži pritiske, te dodao da je zabrinut za zemlju, a ne za sebe.

„Meni ne mogu ništa lično odavno, niti imam račune niti imam nekretnine u inostranstvu…Da me ucenjuju bilo čime, besmisleno je. Poslednji mi je mandat predsednički, jedino što mogu to je da ucenjuju Srbiju i to je ono što možemo da očekujemo, ali naše je da se borimo i čuvamo svoju zemlju“, zaključio je Vučić.

Razgovori o KiM i o energetici, u kojoj moramo da uspemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Oslu da je sa norveškim domaćinima razgovarao o Kosovu i Metohiji, ali i priorotetno o bilateralnim odnosima, pre svega u energetici, u kojoj, kaze, moramo da ostvarimo značajan napredak, u čemu mogu da nam pomognu partneri iz Norveške.

„Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih, dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju“, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.

„Ja, kao i obično nisam prebacivao krivicu na drugu stranu, već sam se trudio da ukažem koliko je više poverenja potrebno da na drugačiji način razgovaramo o budućnosti. Oni će nastaviti da prate taj proces“, rekao je Vučić i dodao da je Norveška zainteresovana i za situaciju u BiH.

Preneo je da su, prioritetno, razgovarali o bilateralnim odnosima, najviše u vezi sa energetikom.

„Ministarka Dubravka Ðedović imala je svoje razgovore, večeras imamo skup sa kompanijama i savetnicima zainetersovanim da pomognu ili da ulažu u našu zemlju. Video sam kod svih sagovornika ogromnu zainteresovanost za rešavanje energetskih problema ne samo u Norveškoj, već i u Evropi, na Zapadnom Balkanu, i razgovarali smo kako da u regionu zajednički rešavamo probleme“, rekao je Vučić.

To su, kaže, pitanja kako obezbediti napredak i velika ulaganja, kako da uložimo u obnovljive izvore energije, da bi nam bili čistiji voda vazduh.

„To nije pitanje jednog dana, već godina pred nama“, ukazao je Vučić i naveo da je za više obnovljivih izvora energije potrebeno obezbediti balans, izgraditi hidrocentrale…

Zato nam je, kaže Norveška od izuzetnog značaja, ukazujući da je norveški Ristad, najbolji tim u svetu.

„Mnogo teških stvari je pred nama, ali to moramo da uradimo da bismo bili uspešni u energetskom sektoru kao u drugim, na primer u javnim finansijama. Moramo u tome da se takmičimo, ne samo za ovu zimu. To nije samo pitanje nafte i gasa, veh kompletne mreže. Mnogo toga moramo da uradimo kod sebe, u svojim navikama, da uložimo novac i radićemo na tome, da obezbedimo budućnost građana Srbije“, poručio je Vučić.

Primetio je da uz ulaganja u čistije izvore energije, moramo da pronađemo način da sačuvamo svoje resurse.

„Ne možete da koristite srpski vetar, sunce, naše tlo, zemlju, a da možete jednako da izvezete u bilo koju zemlju. Obaveza je da to ostaane u Srbiji, mora da postoji uvek preče pravo, po normalnim, racionalnim, cenama na zašu zemlju, pa sve drugo. Ako možete da se uklopita, a ako ne da nađemo nekoga ko može da se uklopi u to“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana