Mali:Beograd nastavlja da se gradi-spreman za EXPO 2027 tanjug

Objavljeno: 28.11.2022. 17:02 Izmenjeno: 28.11.2022. 17:02

Expo 2027 je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti.

foto tanjug

 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u Parizu, posle skupštine Međunarodnog biroa za izložbe na kome je predstavljena kandidatura Beograda za Expo2027, da je Srbija spremna da organizuje tu manifestaciju, kao i da će Beograd nastaviti da se gradi nevezano da li će biti domaćin izložbe ili ne.

Naglasio je da je plan da se za Expo 2027 obezbedi Nacionalni stadion i novi sajamski kompleks, ali da su već obezbeđena finansijska sredstva za taj projekat, iako se još uvek ne zna ko će biti domaćin izložbe.

Mali je, u izjavi za medije nakon sednice, istakao značaj izlozbe EXPO za Srbiju i podsetio da je naša zemlja dokazala da može da bude domacnin velikom broju zemalja na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

„Za nas je ovo izuzetno važan događaj s obzirom na ekonomske reforme i uspehe koje smo postigli u proteklih deset godina“, rekao je Mali.

On je istakao da bi Srbija, ukoliko bi osvojila kandidaturu, postala domaćin za više od 150 zemalja učesnica manifestacije.

Objasnio je da tema Beograda „Igraj za čovečanstvo-sport i muzika za sve“ zanači da je fokus na zadravlju, muzici, igri, kulturi, mladima i inovacijama.

Naglasio je da je EXPO velika šansa za našu zemlju, ali i potvrda svega onoga što je u Srbiji do sada urađeno.

Ocenio je da se Srbija ne ističe samo kao dominantna ekonomija u regionu, već i da se visoko pozicionirala kada su u pitanju inovacije.

„Danas u Srbiji imate vozove koji idu 200 kilometara na sat, do kraja godine će biti završena najviša zgrada u ovom delu evrope – Kula Beograd, gradi se 10 autoputeva…Beograd se menja, Srbija se menja“, kazao je Mali.

On je zaključio da će ukoliko Srbija dobije ovaj EXPO to biti kruna svega onoga na čemu se radilo poslednjih deset godina u zemlji.

U Parizu je danas zavrsena je 171. Generalna skupština međunarodnog biroa za izložbe, na kojoj se Srbija predstavila povodom kandidature Beograda za domaćina Međunarodne svetske izložbe „Expo 2027“ sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Na predstavljanju su govorili ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić i gradski urbanista Marko Stojčić.

Beograd su predstavili i prestižni srpski umetnici – violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video uključcenje Novaka Ðokovića.

Ministar Siniša Mali rekao je da je optimističan po pitanju dolaska EXPO u Beograd i da on znači razvojnu šansu za Srbiju, ali i čitav region.

Tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran je i svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Brnabić.

Ovo je drugo predstavljanje kandidature Beograda, posle uspešne promocije u junu ove godine, na 170. zasedajnu Međunarodnog biroa za izložbe.

Zemlju domaćina „Expo“ 2027. izabraće 170 zemalja tajnim glasanjem u junu 2023. godine.

Expo 2027 je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana