Višković dobio mandat za sastav nove Vlade Srpske tanjug

Objavljeno: 23.11.2022. 11:40 Izmenjeno: 23.11.2022. 12:09

Viškoviću je mandat za sastav nove Vlade dodelio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Radovan Višković je novi-stari mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske.

Viškoviću je mandat za sastav nove vlade dodelio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odluka da Višković dobije još jedan mandat doneta je na jučerašnjim konsultacijama Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, kojima nisu prisustvovale tri opozicione stranke.

Vlada RS imaće osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata

Nova Vlada Republike Srpske će od 16 ministarstava imati osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, najavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u Narodnu skupštinu uputio odluku kojom je mandat za sastav nove Vlade Srpske dodelio Radovanu Viškoviću.

Dodik je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, rekao da je odluku o mandataru doneo nakon jučerašnjih konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojima je utvrđeno da Višković ima većinu za sastav nove vlade.

„Ovo je deo politike u kontinuitetu. Višković je dužnost obavljao protekle četiri godine u veoma kompleksnim i izazovnim okolnostima“, rekao je Dodik i izrazio nadu da će nova vlada adekvatno odgovoriti svim izazovima.

Rekao je da će kao predsednik Republike Srpske od Radovana Viškovića tražiti da obezbedi da ministri predano i odgovorno rade svoj posao.

Ponovio je da Višković u ovom trenutku ima većinu od 56 poslanika za formiranje vlade.

Dodik je rekao da će u novoj Vladi od 16 ministarstava biti osam Srba ministara, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

„Sastav nove vlade biće kompleksan i trebaće suptilno naći balans koji se mora obezbediti. Većina političkih partija koje učestvuje u podršci vladi bi samo predložili Srbe. U tom pogledu moramo videti kako će to sve izgledati“, rekao je Dodik.

Istakao je da razume interesovanje novinara za sastav nove vlade, ali da treba dati prostor mandataru da obavi konsultacije.

Dodik je podsetio da su njegove konsultacije juče sa političkim partijama bile u vezi sa mandatarom i eventualno o njihovom učešću.

„Trudio sam se da vidim njihova očekivanja, i svi imaju različita očekivanja“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Višković:Neću imati milosti prema ministrima za nerad

Mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković poručio je da neće neće imati milosti prema ministrima koji ne budu izvršavali svoje obaveze.

„Kao što (Milorad) Dodik očekuje od mene rezultate, tako i ja od ministara. Odmah da im to poručim“, rekao je Višković, koji je Vladu Srpske vodio i u prethodne četiri godine.

Mandatar na konferenciji za novinare nije želeo da govori o imenima ministara i doddao da će sa strankama parlamentarne većine održati još jedan sastanak.

Višković je zahvalio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za poverenje koje mu je ukazao dodelivši mu mandat za sastav nove vlade.

„Naš cilj je socijalno pravednije i demografski održivo društvo. Očekujem od novih ministara da savesno izvršavaju svoje obaveze“, rekao je Višković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana