Ružić: Ostvaren veliki napredak u inkluzivnom obrazovanju tanjug

Objavljeno: 23.11.2022. 11:57 Izmenjeno: 23.11.2022. 16:12

Ministar je dodao da se smanjuje broj učenika koje pohađaju škole za decu sa smetnjama u razvoju, a raste broj učenika u programu inkluzivne nastave.

foto tanjug

 

Ministar prosevete Branko Ružić izjavio j da je ostavren veliki napredak u oblasti inkluzivnog obrazovanja, koji se ogleda pre svega u povećanju broja dece iz osetljivih grupa u školama i predškolskim ustanovama.

Ministar je, na otvaranju javnog slušanja Nacionalnog izveštaja o inkluzivnom obrazovanju, koje se realizuje u okviru projekta „Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška – Učimo svi zajedno“, kazao da je unapređen kvalitet i kapacitet inkluzivnog obrazovanja.

Ružić je istakao da Srbija posvećuje veliku pažnju inkluzivnom obrazovanju, te da se radi na unapređenju institucija, ali i obrazovanju prosvetnog kadra za rad sa osetljivim grupama dece.

„Politika inkluzivnosti pokazuje da se povećava obuhvat dece do tri godine u predškolskom uzrastu i u periodu 2020. -2021. godina uvećan je za 30 procenata“, rekao je Ružić.

Dodao je da se smanjuje broj učenika koje pohađaju škole za decu sa smetnjama u razvoju, a raste broj učenika u programu inkluzivne nastave.

Istakao je da 17.000 đaka iz oseteljivih kategorija pohađa inkluzivnu nastavu, 1.800 dece sa invaliditetom, a da je za pomoć njima do sada obučeno 250 pedagoških asistenata.

Ružić je naveo da više hiljada nastavnika pohađa obuku u oblasti rada sa osteljivim kategorijama dece koja su uključena u inkluzivnu nastavu.

Govoreći o dugoročnim ciljevima, kada je reč o inkluzivnom obrazovanju, ministar je naglasio da je cilj da se poveća broj obuhvata dece sa smetnjama u razvoju.

Kako je kazao u planu je i unapređenje finansiranja inkluzivnog obrazovanja, kao i unapređenje kapaciteta zaposlenih za rad sa decom u inkluzivnoj nastavi, kao i senzibilizacija javnosti, društva i škola za širu podršku ovim kategorijama dece.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofe je kazao da je obrazovanje osnovno ljusko pravo i da kvalitet i inkluzivnost u obrazovanju prestavljaju osnove ervopskog pristupa u obrazovnom istemu.

„Važno je da svaki pojedinac ima mogućnost da raste i da se razvija“, rekao je Žiofre.

Dodao je da je potrebno da se stvori društvo bez predrasuda kada je u pitanju inkluzija.

„Drago mi je što naš projekat o inkluzivnom obrazovanju koji je pčeo u partenerstvu sa Unicefom i Ministartvom prosvete omogućava da se poboljšaju praksa i rad na terenu“, rekao je Žiofre i dodao da je Srbija napravila krupne korake za 13 godina od kada se primenjuje proces inkluzivnog obrazovanja.

Dodao je da dugoročni podaci poboljšavaju, ali i da postoje deca koja su zaostala iz socijalno ekonomskog razvoja ističući da je potrebno uložiti napore u dodatno uključivanje romske populacije.

„Evropska unija pruža podsršku Srbiji na tom putu. Podržali smo rad pedagoških asistenama. U ruralnim predelima podržali smo izgradnju infrastrukture koja omogućava deci slabijeg socijalnog ststusa da završvaju školu“, rekao je Žiofre i dosao da je dodeljeno deci 2.000 tableta širom Srbije što im omogućava digutalno učenje.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Konstandinova kazala je da inkluzija omogućava da se sva deca, bez obzira na razlike, nalaze u istim učionicama i istim školama, što je veoma važno, jer im daje osećaj jednakosti.

„Izveštaj o inkluzivnom obrazovanju predstavlja stanovište da je Srbija rešena da prati svoju posvećenost i opredeljenje u oblasti inkluzivnog obrazovanja“, istakla je ona.

Dodala je da je važno da se poveća uključivanje dece u srednjoškolski obrazovni sistem u Srbiji i da je to jedna od onih stvari od ključnog značaja za naredni period.

Skup je otvorio predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo u Narodnoj Skupštini Marko Atlagić.

Ružić i Žiofre:Srbija posvećena unapređenju obrazovnog sistema

Ministar prosvete Branko Ružić i šef delegacije EU Emanuel Žiofre konstatovali su da je došlo do unapređenja podrške obrazovnom sistemu dece iz osetljivih grupa, a posebno dece iz romske populacije.

Konstatovano je i da podaci pokazuju da je manje romske dece koja napuštaju obrazovanje, te da je više devojčica uključeno u sistem, što smatraju ohrabrujućim.

Istovremeno, povećana su ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, na svim nivoima.

Ružić je pomenuo da se pored škola i fakulteta uređuju i nadograđuju i kapaciteti studentskih i učeničkih domova, što će povećati i interesovanje svih učenika za studiranje.

„To je omogućeno zahvaljujući ulaganjima iz republičkog budžeta, budžeta lokalnih samouprava i donacija od partnera. Od 2003. EU je donirala više od 100 miliona evra za reformu sektora obrazovanja“, ističu iz ministarstva.

Ministar je istakao potpunu posvećenost pristupanju EU i usklađivanju sa obrazovnim politikama Unije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana