SOS Dečija sela studio b

Objavljeno: 07.10.2022. 11:44 Izmenjeno: 07.10.2022. 11:44

U proteklih 17 godina u SOS Dečijem selu Kraljevo pružili smo topli dom za 167 dece koja su bila privremeno ili trajno izmeštena iz svojih bioloških porodica.

 

 

Prva nedelja oktobra tradicionalno je rezervisana za jednu od najstarijih manifestacija namenjenih deci, Dečiju nedelju.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i u saradnji sa organizacijom Prijatelji dece Srbije, pod sloganom ’’Šta detetu treba da raste do neba?’’, okupile su se organizacije civilnog društva i državnih institucija sa ciljem da ukažu na važnost i neophodnost poštovanja dečijih prava, a sve sa ciljem stvaranja sigurnog i podržavajućeg okruženja za rast i razvoj svakog deteta. Upravo zato, neophodno je da svi navedeni akteri rade zajedno na podršci porodici i roditeljstvu, uključujući alternativne oblike, čime se obezbeđuje dostojanstven život i podsticaj porodici i deci koja u njoj odrastaju.

Kao i svake godine organizacija SOS Dečija sela Srbija se pridružuje obeležavanju Dečije nedelje sa željom da ukaže na važnost preventivnog rada i podrške ugroženim porodicama, neophodnost uspostavljanja i razvoja adekvatnih i preventivnih usluga socijalne zaštite i drugih mera podrške porodici. Čvrsto verujemo da je odrastanje deteta u porodici uz ljubav i podršku, najbezbednije i najpodsticajnije okruženje zbog čega svakodnevno kroz naš program Jačanje porodice, kroz koji smo do sada podržali 900 porodica i 2000 dece, radimo na pružanju celovite podrške roditeljima da stvore upravo takvo okruženje za svoje dete. Pored toga, na nacionalnom i lokalnom nivou zalažemo se za uspostavljanje i razvijanje preventivnih usluga podrške biološkoj porodici koje dugoročno gledano imaju za cilj prevenciju izdvajanja dece.

Upravo zato smo 6. oktobra otvorili vrata SOS Dečijeg sela Kraljevo – Centar za podršku deci i porodici, za predstavnike medija kako bi uz njihovu pomoć upoznali širu javnost sa našim inovativnim i novim oblicima podrške deci, mladima i porodici. Istog dana za decu i mlade iz alternativne brige, kao i za korisnike programa Jačanja porodice sa teritorije grada Kraljeva, organizovaće se aktivnost sportskog i zabavnog karaktera pod nazivom „igre bez granica“. Na ovaj način, promovisaće se jedno od osnovnih dečijih prava, pravo na igru.

U proteklih 17 godina u SOS Dečijem selu Kraljevo pružili smo topli dom za 167 dece koja su bila privremeno ili trajno izmeštena iz svojih bioloških porodica. Sada naš napor i bogato znanje na polju alternativne brige usmeravamo na pružanje preventivnih usluga i programa koji imaju za cilj da doprinesu pravilnom rastu, razvoju i socijalizaciji dece i mladih, unapređenju roditeljskih veština i znanja za suočavanje sa izazovima odgajanja i vaspitanja dece i mladih, podršci majkama i deci u cilju očuvanja i razvoja elementarne porodične zajednice i osnaživanju profesionalaca iz sistema socijalne zaštite.

U ovom procesu nismo sami, jer u duhu glavne poruke Dečije nedelje, samo zajedničkim radom i sinergijom svih aktera koji pružaju podršku deci i porodici, možemo stvoriti okruženje koje će svakom detetu pružiti mogućnost da sanja, da se razvija i da raste do neba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana