Bagheri:Vučić u poseti Iranu početkom sledeće godine tanjug

Objavljeno: 07.10.2022. 11:29 Izmenjeno: 07.10.2022. 11:29

Bagheri je dodao da i da Iran i Srbija imaju razvijene odnose u svim oblastima, uključujući i politiku, ekonomiju, kulturu, obrazovanje…, kao i bliske stavove po regionalnim i međunarodnim pitanjima.

foto tanjug

 

Zamenik ministra spoljnih poslova za politička pitanja Irana Ali Bagheri izjavio je da je glavni cilj njegove zvanične posete Srbiji pripreme posete iranskog ministra spoljnih poslova Beogradu, ali i pripreme posete predsednika Srbije Aleksandru Vučiću Iranu početkom sledeće godine.

Bagheri je za Tanjug, nakon radnog doručka organizovanog za medije u Ambasadi Irana u Beogradu, rekao da je Iran i Srbija imaju razvijene odnose u svim oblastima i izrazio spremnost Irana da stavi na raspolaganje svoje rezerve nafte i gasa Srbiji.

„Iran, kao zemlja koja poseduje zbirno najveće rezerve nafte i gasa sveta, spreman je da svoje rezerve stavi na raspolaganje prijateljskim zemljama, u ovom konkretnom slučaju Srbiji. Na svaki upit Srbije, mi ćemo sa zadovoljstvom odgovoriti. Ako imamo aktivno raspoložive kapacitete dostavljaćemo, a ako nemamo, stvaraćemo kapacitete da se obezbedi potreba naših prijatelja – Srbije“, kazao je Bagheri.

On je dodao da i da Iran i Srbija imaju razvijene odnose u svim oblastima, uključujući i politiku, ekonomiju, kulturu, obrazovanje…, kao i bliske stavove po regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Prema njegovim rečima, tokom ove njegove posete Beogradu održan je prvi krug konsultacija zamenika ministara spoljnih poslova dve zemlje, a do sada je razgovarao i sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, kao i sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Ono što očekuje Bagherija tokom današnjeg dana jesu sastanci sa predstavnicima trgovinske i turističke delatnosti u Srbiji.

Tokom sastanaka, kako je preneo Bagheri, razgovaralo se i o dešavanjima na međunarodnom planu, uključujući i krizu u Ukrajini i posledicama koje ta dešavanja izazivaju, kao i o načinu zajedničkog delovanja Srbije i Irana i preduzimanju zajedničkih mera na međunarodnom planu.

Podseća da su i Iran i Srbija od početka krize u Ukrajini zauzele stav da su protiv rata, da je rešenje razgovor i pregovori i da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih zemalja.

S druge strane, kako kaže, i Srbija i Iran se protive preteranim zahtevima nekih sila, naročito NATO-a.

„Upravo zbog toga postoje velike sličnosti između Srbije i Irana kada je reč o krizi koja je nastala u Evropi. Sa partnerima u Srbiji dogovorili smo da iskoristimo sav svoj potencijal da pravac rata i oružanog sukoba na tlu Evrope preusmerimo ka pregovaračkom stolu“, kazao je Bagheri.

Ukazujući na to da su SAD u ovom trenutku uvele sankcije trima zemljama koje su, kako kaže, glavni snabdevači naftom u svetu – Iranu, Ruskoj Federaciji i Venecueli, Bagheri primećuje da je EU izuzela neke evropske zemlje od primene sankcija Rusiji, ali da to nije učinila sa Srbijom.

„To znači da zapadne zemlje neće samo Iran i Rusiju da kazne, već i Srbiju. To znači da Srbija, Iran i Rusija moraju da sarađuju, bore se za svoje nacionalne interese. Ono što je za nas i Srbiju veoma bitno jeste obezbeđenje naših naroda, a ne zadovoljenje stranaca“, ukazuje.

Dodaje da ako se krene putem zaštite interesa svojih građana, ne samo da će ti interesi biti zaštićeni, već će uspostaviti mir i stabilnost u regionu.

Na pitanje da li ocekuje da ce se nastaviti pregovori Irana o nuklearnom sporazumu sa svetskim silama iz 2015. godine i šta je po njegovom mišljenju „kamen spoticanja“ pa dogovor nije postignut u avgustu, Bagheri kaže da je potrebno da i druga strana poštuje preuzete obaveze, a da je Iran optimističan da će do dogovora doći.

„Ukoliko druga strana se obaveže na trajno poštovanje svojih obaveza i dogovora i da tu posvećenost i obaveze u praksi pokazuje, sigurno je da je dogovor moguć. Mi smo optimisti da će se to desiti“, kazao je Bagheri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana