Danas se obeležava Evropski dan donora tanjug, studio b

Objavljeno: 07.10.2022. 11:02 Izmenjeno: 07.10.2022. 11:02

Bojić dodaje da se zahvaljujući saglasnosti ne samo spasavaju životi pojedinaca, već na okupu ostaju čitave porodice i u tome se ogleda veličina humanosti doniranja organa.

Evropski dan donora obeležava se danas u znak sećanja i nemerljive zahvalnosti donorima i njihovim porodicama, čija je saglasnost spasila i produžila mnoge živote.

Jedan donor može spasiti i do osam života, a život oko 2000 pacijenata koji u Srbiji čekaju transplantaciju organa je izuzetno težak i ograničavajući.

„Neki, na žalost, priliku da dobiju organ koji im može spasiti život, nikada ne dočekaju. I pored napora lekara, građani većinom ne pristaju da doniraju organe preminulog člana porodice i time produže život pacijentu kojem je organ neophodan“, izjavila je za Tanjug Željka Bojić, pacijentkinja koja čeka jetru iz udruzenja „Zajedno za novi život“.

Nakon vidljivih pomaka u poslednjih desetak godina, epidemija kovida je gotovo zaustavila program transplantacije.

„Koliko je situacija alarmantna govori i podatak da je u Srbiji za više od godinu dana urađena samo jedna kadaverična transplantacija. Ova poražavajuća statistika stavila je Srbiju na dno evropske lestvice“, rekla je Bojić.

U Srbiji je program transplantacija gotovo zamro, pre svega jer nema saglasnosti porodica preminulih za doniranje organa, po rečima Željke Bojić.

Ona dodaje da se zahvaljujući saglasnosti ne samo spasavaju životi pojedinaca, već na okupu ostaju čitave porodice i u tome se ogleda veličina humanosti doniranja organa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana