Poštanska marka u čast praznika svih poštara tanjug

Objavljeno: 07.10.2022. 11:50 Izmenjeno: 07.10.2022. 11:50

Svetski poštanski savez osnovan je 9. oktobra 1874. godine u Bernu, a Kneževina Srbija bila je među 22 države osnivača, navedeno je u saopštenju.

foto tanjug

 

Pošta Srbije objavila je poštansku marku „Svetski dan pošte” zajedno sa nacionalnim poštanskim upravama širom sveta, u čast predstojećeg praznika svetske poštanske zajednice, koji se obeležava 9. oktobra.

Svetski dan pošte obeležava se od 1969. godine, sa ciljem promocije pošte kao institucije, njenog uticaja na svakodnevni život ljudi širom planete, podizanja svesti o njenom doprinosu ukupnom društveno-ekonomskom razvoju čovečanstva.

Prigodno izdanje poštanskih maraka „Svetski dan pošte” prenosi ovogodišnju poruku obeležavanja – Pošta za planetu.

Pošta, kao globalni privredni subjekt u sektoru isporuke roba i usluga, treba da preuzme vodeću ulogu i aktivnostima na ublažavanju klimatskih promena i pokaže put partnerima u svetskom lancu snabdevanja, na način da u sopstvenom poslovanju osigura održivi razvoj i bolju budućnost za generacije koje dolaze – poruka je koju ove godine šalje svetska poštanska zajednica.

Filatelistička emisija realizovana je u stručnoj saradnji sa Svetskim poštanskim savezom, navedeno je u saopštenju Pošte Srbije.

„Mnogo smo uradili na stvaranju osnove, očekuje nas još dosta toga dok gradimo sistem koji će kontinuirano ostvarivati pozitivan uticaj na životnu sredinu, zajednicu i društvo u celini. Važno je da to opredeljenje ponovo istaknemo na dan kada obeležavamo Svetski dan pošte i da smo ujedinjeni u stvaranju boljeg sveta”, rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Ðorđević.

Svetski poštanski savez osnovan je 9. oktobra 1874. godine u Bernu, a Kneževina Srbija bila je među 22 države osnivača, navedeno je u saopštenju.

Odluka o obeležavanju tog dana kao praznika globalne poštanske zajednice, koja danas okuplja 192 države, doneta je na kongresu Svetskog poštanskog saveza u Tokiju, 1969. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 21°C

Slaba kiša

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana