SKUP U SPOMEN BRANKU PEŠIĆU studio b

Objavljeno: 30.09.2022. 14:42 Izmenjeno: 30.09.2022. 14:42

Posetioci su ovom prilikom mogli i da pogledaju izložbu arhivskih fotografija “Branko Pešić, graditelj i vizionar“.

Prijatelji i poštovaoci lika i dela Branka Pešića, omiljenog komšije, sugrađanina, predsednika opštine Zemun od 1955. do 1958. godine, gradonačelnika Beograda u periodu od 1965. do 1974. godine, a povodom sto godina od njegovog rođenja, 30. septembra organizovali su skup u galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun pod nazivom “Sećanje Zemunaca na Branka Pešića“. Skupu su prisustvovali zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Zemun Sava Mišković i zamenica sekretara Skupštine Gradske opštine Zemun Dejana Vuković.

Upečatljive detalje iz biografije Branka Pešića, o učešću u NOB-u i društveno-političkom radu prisutnima su kazivali član Veća GO Zemun Ivan Morić, nekadašnji predsednici Skupštine opštine Zemun Petar Stolica i Branko Radivojević, poznati zemunski karikaturista Dragan Rumenčić, predsednik Kluba matične kulture Zemun mr Miodrag Miša Milošević, nekadašnji gradski odbornik Rade Gavrilović, bivša gradonačelnica Grada Beograda prim. dr Slobodanka Gruden i član najužeg tima graditelja Beograda u vreme kada je Branko Pešić bio gradonačelnik dr sc. Branimir Ujdur.

Bila je to prilika da voditelj programa Miša Kozlovački upozna prisutne da je na Festu prikazan dokumentarni film “Gradonačelnik“, autora Duške Jovanić i Vuka Dapčevića, dok je Klub matične kulture Zemuna izdao knjigu o jubileju Branka Pešića, Mirka Tepavca i ostalih znamenitih Zemunaca. U toku je završetak izrade spomenika Branka Pešića koji će biti postavljen u Zemunu na Velikom trgu, dok ime omiljenog gradonačelnika nosi i jedna ulica, kao i škola u Zemunu.

Posetioci su ovom prilikom mogli i da pogledaju izložbu arhivskih fotografija “Branko Pešić, graditelj i vizionar“.

Na skupu su predstavnici Udruženja radnih akcijaša Beograda svečano uručili Povelju “Branko Pešić“ najboljim brigadirima Zemuna koji su tokom druge polovine prošlog veka gradili Jugoslaviju od Vardara do Triglava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana