Selaković:Tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Poljske Studio B

Objavljeno: 10.06.2021. 14:12 Izmenjeno: 10.06.2021. 14:12

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Poljskoj, razgovarao je u donjem domu poljskog parlamenta Sejmu, sa predsednicom Sejma Elžbjetom Vitek i predsednikom Odbora za spoljne poslove Marekom Kuhćinjskim.

U razgovorima je konstatovano da su bilateralni odnosi tradicionalno veoma dobri i prijateljski i zajednički ocenjeno da postoji potencijal za njihovo dalje unapređenje.

Selaković je zahvalio Poljskoj na podršci evrointegracijama Srbije i podvukao da je punopravno članstvo u Uniji apsolutni spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Šef srpske diplomatije informisao je sagovornike o dijalogu Beograda i Prištine, istakavši da je Srbija u potpunosti opredeljena za nastavak dijaloga kao jedinog pravog puta za postizanje održivog kompromisnog dogovora.

Selaković je ukazao i na 13 napada na srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji samo u toku ove godine.

Ministar je upoznao sagovornike i sa reformskim aktivnostima i ekonomskim uspesima Srbije, kao i sa investicionim potencijalima naše države.

Naglasio je da Srbija želi da jača ekonomsku saradnju sa Poljskom i poveća spoljnotrgovinsku razmenu i nivo poljskih investicija.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji, sagovornici su ocenili da postoji prostor za njeno unapređenje.

Istakali su da u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije postoji Grupa prijateljstva sa Poljskom koja broji 25 članova, da u Sejmu postoji poljsko-balkanska parlamentarna grupa, ali da je potrebno intenzivirati kontakte parlamentaraca.

Sagovornici su razmenili iskustva o borbi svojih zemalja protiv virusa korona, izrazivši nadu da će uskoro biti savladan taj globalni izazov i da ćemo se izboriti sa svim njegovim posledicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana