Gojković u Ljubljani sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Tanjug

Objavljeno: 10.06.2021. 14:17 Izmenjeno: 10.06.2021. 14:17

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se u Ljubljani sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andreom Rihter, a na sastanku je istaknuto da je zajednički cilj povezivanje i saradnja u oblasti kulture zemalja članica Foruma kako bi kultura sa slovenskog prostora bila prepoznatljivija i vidljivija.

Gojković, koja je predsedavajuća Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, u novom sedištu Foruma u Ljubljani, razgovarala je sa Rihter o daljem radu Foruma i značaju intenziviranja saradnje i aktivnosti svih zemalja članica na očuvanju zaštite kulturne baštine i promovisanja kulture i savremenog stvaralaštva zemalja slovenskog govornog područja.

Ministarka i Rihter su razgovarale o aktivnosti na izradi Strateškog plana za 2022-2027. godine, što će doprineti promociji međukulturnog dijaloga slovenskih kultura, jačanju uzajamnog razumevanja i saradnje, negovanja kulturne raznolikosti i poboljšanja vidljivost Foruma.

Gojković je naglasila da Srbija aktivno učestvuje u više programa Foruma i da je posebno aktivna saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva, kao i kulturnog nasleđa i nastojaće da i u budućnosti dodatno ojačaju ove aktivnosti.

„Projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine predstavlja izuzetnu priliku za saradnju i da se i u tom kontekstu predstave aktivnosti Foruma slovenske kulture“, naglasila je Gojković.

Ministarka je rekla da će u okviru predsedavanja Foruma slovenskih kultura Srbija biti domaćin manifestacije dodele nagrade Živa u oblasti muzejske delatnosti, koja okuplja najeminentnije predstavnike muzeja iz zemalja slovenskog područja.

Gojković i Rihter su se složile da je važan nastavak Programa slovenskog nasleđa u očuvanju kulturnog nasleđa i unapređivanja saradnje na polju muzeologije, kroz aktivnosti u okviru projekata Živa i Ruta književnica.

„Srbija podržava i inicijativu za sertifikovanje kulturne rute „Žene-pisci slovenskih zemalja“, rekla je Gojković.

Istaknuto je da je posebno značajno nastavljanje književnog programa „100 slovenskih romana“ u okviru kog se odvija prevodilačka i izdavačka delatnost.

Forum ima 13 zemalja članica: Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Poljska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska, Crna Gora i Češka Republika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana