Sednica Skupštine grada Studio B

Objavljeno: 01.04.2021. 08:47 Izmenjeno: 02.04.2021. 09:32

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili nekoliko predloga planova detaljne regulacije više delova grada, među kojima i predlog plana za izgradnju trafo stanice u Surčinu.

Davanjem saglasnosti na rebalans ovogodišnjeg programa poslovanja „Beogradskih elektrana“ i „Sava centra“ završena je 28. sednica Skupštine Grada Beograda.

Rebalans poslovanja „Sava centar“ urađen je jer je novi vlasnik taj objekat preuzeo 17. januara 2021. godine i došlo je do troškova koji nisu planirani za ovu godinu, a novac od 39,4 miliona dinara novih subvencija biće iskorišćen za troškove grejanja, struje, higijene, obezbeđenja, iznošenje smeća i otpremnine za radnike.

„Beogradske elektrane“ tražile su rebalans budžeta zbog izgradnje toplovoda Obrenovac-Novi Beograd.

Grad i Beogradske elektrane će preuzeti ugovor o prenosu zajma Srbije i izvođača radova Pauer konstrakšn korporejšn Čajna.

 

Rečni prevoz postaće deo javnog saobraćaja

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Odluku o javnom linijskom prevozu putnika, a najavljen je i postupak javno-privatnog partnerstva za uvođenje rečnog prevoza kao podsistema gradskog linijskog saobraćaja.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević kazao je da je postojala potreba da se postojeći nedostaci isprave i da se uključe i prepoznaju podsistemi linijskog javnog prevoza, poput rečnog prevoza i žičara i da se oni kasnije bliže urede posebnim aktima.

On je istakao da se radi o zajedničkom predlogu Sekretarijata za javni prevoz i Sekretarijata za privredu.

„S obzirom na to da Grad Beograd nema dovoljno budžetskih sredstava za izgradnju ili nabavku plovnih sredstava, angažovanje stručnog osoblja za upravljanje brodovima, izgradnju i uređenje pristana, ukazuje se potreba za uvođenje određenog javno-privatnog partnerstva“, kazao je Vasiljević.

Dodao je da bi rečni prevoz svakako rasteretio druge vidove javnog prevoza, a njime bi se smanjilo i zagađenje grada, povećala turistička atraktivnost Beograda i poboljšala turistička ponuda.

Vasiljević je ukazao da se danas donetom odlukom postiže bolji sklad sa Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i drugim zakonima koji regulišu tu materiju.

Vasiljević je rekao da je, takođe, predviđena promena u delu koji se tiče izdavanja legitimacija za prevoz za posebne manifestacije koje organizuje Grad Beograd ili grad pokrovitelj.

„Tom izmenom definiše se i izdavanje besplatnih karata za roditelje čija su deca obolela od teških bolesti i slično. Predviđeno je i da se standardi za označavanje stajališta i vozila urede posebnim aktom, s obzirom na to da imamo oznake na stajalištima koje trenutno nisu uređene do kraja“, naveo je Vasiljević.

 

Usvojena Odluka o podizanju spomenika indijskom pesniku i nobelovcu Rabindranatu Tagoru

Gradski odbornici usvojili su Odluku o podizanju spomenika indijskom pesniku i nobelovcu Rabindranatu Tagoru, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Statut Pozorišta KPGT.

Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Andrea Radulović je podsetila da je Rabindranat Tagor bio prvi književnik iz Azije koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Inicijativu je podnela Ambasada Indije u Beogradu, a usvojila je Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova. Spomen-bista biće postavljena u Parku prijateljstva na Ušću, istakla je Radulovićeva, dodavši da je svetski pesnik Tagor posetio Beograd 1926. godine i održao predavanje na Beogradskom i Kolarčevom univerzitetu.

– Napisao je više od 1.000 poema, 24 drame, 2.000 pesama i osam romana, kao i veliki broj eseja i druge proze. Glavni cilj mu je bilo povezivanje istoka i zapada i prevod poezije na engleski jezik. Na ovaj način čuvamo sećanje na ljude koji su nesebično dali veliki doprinos razvoju kulture – navela je Radulovićeva.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je istakao da je Pozorište KPGT ustanova kulture koja je osnovana odlukom Skupštine grada, 12. marta 2021. godine, radi obavljanja delatnosti u oblasti kulture od značaja za grad Beograd.

– Upravni odbor Ustanove kulture KPGT u osnivanju je na sednici održanoj 29. marta 2021. godine usvojio tekst Statuta koji sadrži osnovne odredbe – ukazao je Karl.

Usvojena planska dokumenta

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici Plan detaljne regulacije za izgradnju trafostanice Beograd 44 i nadzemnog voda za povezivanje planirane trafostanice na postojeći nadzemni vod i rekonstrukciju postojećih nadzemnih vodova.

Usvojena je i Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije područja uz Južni bulevar, između ulica Maksima Gorkog, Šumatovačke, Đerdapske i Gospodara Vučića, a odbornici su usvojili i odluke o izradi planova detaljne regulacije područja između ulica Nove kumodraške, Darvinove i Braće Jerković, kao i Odulku o izradi plana detaljne regulacije između ulica Braće Jerković, Kružni put, Darvinove i Bulevara Peka Dapčevića.

Gradski urbanista Marko Stojčić je istakao da izgradnja trafostanice u Surčinu razrešava pitanje snabdevanja Surčina električnom energijom.

– Ovo se naročito tiče dela Surčina koji je u svim strateškim planovima Beograda predviđen za razvoj i posebnu izgradnju strateških stvari za Republiku Srbiju. Uz ovaj plan imamo i intervenciju na parceli na kojoj će se graditi stanovi u okviru programa „Regional house planning” kojom ćemo dugotrajno napraviti potrebne izmene kako bi sledeće godine ovi stanovi bili završeni i dodeljeni izbeglim osobama iz ratova devedesetih godina – kazao je Marko Stojčić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana