Vučić:Do Božića gotov autoput do Požege Studio B, Tanjug

Objavljeno: 01.04.2021. 08:58 Izmenjeno: 02.04.2021. 09:32

Autoput od Preljine do Požege biće završen do januara ili eventualno februara, ali će već u maju biti potpisan ugovor sa Kinezima za gradnju nastavka autoputa od Preljine do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, kaže Vučić.

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na deonici autoputa „Miloš Veliki“ od Preljine do Požege, na najdužem tunelu Laz, kroz planinu Jelicu, koji će imati dve cevi duge po skoro tri kilometra.

Ova deonica duga 31 kilometar najzahtevnija je na pravcu do Požege, imaće tri tunela i 35 mostova, što je otprilike trećina dužine te deonice, a Vučić je zamolio predstavnike kineske kompanije C C C C da ako mogu završe radove do 19. decembra ili najkasnije do Nove godine ili Božića.

Kinezi su upoznali Vučića da imaju problem sa geologijom odnosno terenom u izvođenju radova na drugom tunelu – Munjino brdo.

Predsednik je, ipak, bio uporan i u polušaljivom tonu „pregovarao“ sa generalnim direktorom ČČ Džangom Sjaojuenim ubeđujući ga da se potrude i da mu obeća da će ceo autoput biti završen najkasnije do Božića.

„Neću da odem odavde, ali moraćeš da prihvatiš, nisi upoznao tvrdoglavijeg čoveka od mene“, kazao je Vučić Džangu u šali, ali ne odustajući od cilja.

Posle gotovo desetominutnog ubeđivanja, Vučić i Džang su se rukovali, čime su kineski izvođači potvrdili da će autoput Preljina – Požega biti najkasnije završen do 7. januara.

Vučić je kazao Džangu da je ranije obećao građanima da će biti gotovo autoput do Svetog Nikole, ali je napomenuo da je po ugovoru rok do polovine 2023. godine i da će i malo pomeranje završetka radova biti značajno pre roka.

Predsednik je kazao da Džangu da će se vrlo brzo ići i na potpisivanje sa ugovora sa tom kompanijom za nastavak autoputa ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara.

„To će biti važno naročito za Arilje, Ivanjicu i Sjenicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Jeste li spremni, valjda neće biti cena veća od 1,5 milijardi evra“, upitao je Vučić.

Džang mu je ogovorio da će otprilike biti ta cena, na šta se Vučić nasmejao.

Vučić je dodao da će se graditi i nastavak autoputa ka Užicu.

Obilasku radova prisustvuju i minitar građevine Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak,ambasadorka Kine Čen Bo, kao i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

Na delu Koridora 11 od Preljine do Požege biće izgrađeni tuneli Laz, Munjino Brdo i Trbušani sa po dve odvojene tunelske cevi u ukupnoj dužini od 11,8 kilometara.

Radovi će, prema ugovoru sa kineksom kompanijoj Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani (ČČ) koštati 450 miliona evra.

Završetaka ovog dela autoputa Miloš Veliki omogućiće da se od Čačka do Požege stigne za pola sata.

Kada deonica bude završena, kineks akompanija će nastaviti gradnju Koridora 11 od Požege ka granici sa Crnom Gorom. Ta deonica duga je 107 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 1,5 milijarde evra.

 

Vučić je objavio video snimak sa gradilišta na auto-putu „Miloš Veliki“,  uz komentar „Srbija se gradi na svakom koraku“.

Na video snimku objavljenom na Instagram profilu Budućnostsrbijeav vide se radovi na tom putu.

https://www.instagram.com/p/CNHYrfHpN4d/

 

U avgustu kreće gradnja autoputa Niš-Merdare

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će izgradnja autoputa Niš-Merdare početi u avgustu. Vučić je rekao da je u toku tenderska procedura.

„Dobili smo povoljnu cenu i grant od 40,6 miliona evra na ukupnu cenu od 255 milliona evra između Niša i Beljoljina“, objasnio je on.

Kazao je da očekuje da će u avgustu krenuti izgradnja, te da je zbog toga rekao da će 1.decembra biti u izgradnji osam autoputeva.

 

Do septembra kreće gradnja obilaznice oko Užica

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će do septembra početi izgradnja obilaznice oko Užica.

“Do septrembra videćete veliki broj radnika koji će krenuti da rade na obilaznici”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će se krenuti i sa kompletnim renoviranjem Zdravstvenog centra Užice, vredno 30 miliona evra.

“To je ogroman novac, kao da dižemo sve potpuno novo. Biće to najmodernija bolnica, sa najmodernijim apartaima. To će značiti mnogo celom užičkom kraju”,rekao je Vučić.

Već u maju ugovor za nastavak autoputa do granice CG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, posle razgovora sa kineskom kompanijom C C C C da će autoput od Preljine do Požege biti završen nakasnije u januaru ili eventualno februaru, ali i da će već u maju biti potpisan ugovor sa Kinezima za gradnju nastavak autoputa od Preljine do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Vučić je istakao da će kada ceo autoput bude gotov moći da se stigne do Crne Gore za samo dva sata i 15 minuta.

„Velika vest za danas je da ćemo već u maju, odnosno za mesec ili mesec i po dana, pokušati da potpišemo ugovor sa autoput do granice sa Crnom Gorom, što je dodatnih 107 kilometara. To će biti na veliku radost za građane Arilje, Ivanjice, celog Peštera i svih okolnih mesta, ali i za građane Crne Gore“, naveo je Vučić.

To će značiti da će, kako je rekao, za samo dva sata i 15 minuta moći da se stigne od Beograda do crnogorske granice.

„To niko nije mogao ranije da zamisli, to su tektonske promene“, naglasio je Vučić.

Predsednik je naglasio da će Srbija biti premrežena autoputevima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana