Sećanja na bombardovanje Studio B

Objavljeno: 24.03.2021. 13:10 Izmenjeno: 25.03.2021. 11:13

Tokom bombardovanja novinari su radili svoj posao, informisali građane gde je NATO avijacija dejstvovala, šta je pogođeno i koje su posledice toga, kaže novinar Mladen Mijatović koji je tih dana izveštavao sa lica mesta i bio jedan od svedoka najstrašnijih udara projektila na Beograd. On kaže da je bilo najvažnije priviknuti ljude na normalan život u ratnom stanju i objasniti im kako da funkcionišu u trenucima opasnosti od vazdušnih napada.

U vreme bombardovanja, pored vojske koja je branila zemlju, u prvim borbenim redovima i skoro uvek izloženi mogućnosti da stradaju od projektila bili su vatrogasci, ali i novinarske ekipe. Prvi su gasili požare, a drugi izveštavali sa lica mesta. Koliko je takvo izveštavanje bilo veliki rizik potvrđuje novinar Mladen Mijatović koji se, tada kao reporter Studija B, tokom svake noći, čak i kada su dejstva nato avijacije bila pojačana, trudio da Beograđani dobiju ključne informacije.

„Pratili smo gde je sve i kako dejstvovala NATO avijacija, koje su posledice toga, ali i kako da prenesemo gledaocima ono iz normalnog života u trenucima kada živimo u ratnom stanju. To je kako da se prevezu iz tačke A u tačku B, gde mogu da kupe osnovne životne namirnice, koje je radno vreme prodavnica, da li je voda ispravna za piće i slično“, kaže Mladen Mijatović.

Mijatović pamti mnoge tragične trenutke, od kojih je najpotresniji gađanje zgrade RTS-a i pogibija zaposlenih, kada je, takođe, bio na licu mesta. Seća se i one noći kada je gađan Generalštab i to dva puta. Vatrogasci su gasili nekada veće, a nekada manje požare, radili najtragičniji posao kao što je izvlačenje stradalih iz ruševina.

Vatrogasac  Miloš Majstorović iz Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda takođe se seća udara drugog projektila na Generalštab, koji niko nije očekivao i koji je stigao kada je brigada već ušla u Generalštab da gasi požar. Tada je bilo puno ranjenih vatrogasaca.

„I pored svega onoga po čemu pamtimo sve to, na prvom mestu po stradalima, povređenima, ubijenima i onima koji su izgubili sve tokom bombardovanju, vatrogasci Beograda su tada dobili veliko iskustvo. I njega koristimo i danas, stalno. Mi smo izašli iskusnji, a po prvi put moram da kažem da je naš način gašenja požara u vreme bombardovanja bio zapravo način koji je bio predviđen za eventulanu pandemiju koja bi nas zadesila“ seća se Miloš Majstorović.

Mladen Mijatović podseća da je u vreme NATO bombardovanja do izražaja došla jedna velika osobina stanovnika Beograda i Srbije na koju svi moramo da budemo ponosni.

„Ono što je važno, a jedan od mojih najjačih utisaka za taj period od 78 dana je da smo mi građani Beograda i cele Srbije bili jedinstveni,  nije bilo podmetanja, ogovaranja, svi smo se trudili da pomognemo jedni drugima, da jedni drugima budemo na usluzi“, podsetio je Mijatović na te dane.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. U Beogradu se tragovi tih tragičnih dana još uvek prepoznaju na mnogim zgradama koje nas stalno podsećaju da nikada ne smemo zaboraviti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana