U celoj Srbiji i prestonici ovih dana ali i meseci imamo sliku praznih kafića, kafana i restorana. Hoteli su uglavnom prazni, a stranih gostiju gotovo da nema.
Predsednik sektora ugostiteljstva i turizma Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić kaže da bi se sprečio ovakav scenario i da bi zaposleni sačuvali radna mesta, neophodna je pomoć države.
Kao što su mnoge grane privrede morale da se prilagode, tako se i ugostitelji sve više prebacuju na online poručivanje i dostavu hrane u domove korisnika, kaže Rodić i ističe to nije i ne sme biti rešenje na duge staze.
Većina ugostitelja revnosno poštuje epidemiološke mere i u svojim objektima ih sprovodi na najvišem mogućem nivou, kaže Rodić, ali ističe da svako ko se ogluši o mere, mada je to mali procenat ugostitelja, treba da bude adekvatno sankcionisan.
On se zahvaljuje na svakoj vrsti pomoći koju su dobili od države i dodaje da se nada da će je biti još, jer, kako kaže, izraženo u procentima samo 6 odsto ugostitelja stabilno funkcioniše, njih 50 odsto je na pozitivnoj nuli, a čak 40 odsto je u velikom gubitku.