Postignut dogovor sa poljoprivrednicima o ceni mleka tanjug

Objavljeno: 15.08.2022. 19:21 Izmenjeno: 15.08.2022. 21:04

Oni su najavili da će traktori ostati na ulicama do daljnjeg.

Na sastanku u Vladi poljorpivrednici su dogovrili da cena mleka za sve kvartale bude 15 dinara po litru, rekli su predstavnici poljoprivrednika novinarima ispred Vlade Srbije.

Poljoprivrednici su poručili da je kada je reč o ceni suncokreta ostalo da se utvrde određene finese, a da će o ostalim zahtevima biti reči na narednim sastancima sa predstavnicima Vlade.

Vlada:Nema još dogovora, ali je visok stepen saglasnosti

Dogovor sa poljoprivrednicima nije postignut, ali imamo visok stepen saglasnosti, poručili su  iz Vlade Srbije i istakli da premijerka Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović čekaju da se pregovori nastave.

Nedimović je kazao da je nakon devet sati razgovora sa poljoprivrednicima Vlada postigla pristojan stepen saglasnosti o svim temama koje su se nalazile na stolu.

„Predstavnici Vlade i dalje su u zgradi Vlade i čekaju odgovore poljoprivrednih proizvođača koji su otišli da se konsultuju sa svojim kolegama“, rekao je Nedimović.

Istakao je da budzet Srbije „nije ćup“ iz koga može da se vadi beskrajno, ali da Vlada ima sluha za stanje u kojem se nalaze pojedini sektori poljoprivrede, te je u skladu sa tim postigla saglasnost o ceni mleka i goriva, a blizu je dogovor i o ceni suncokreta.

Prema njegovim rečima Vlada ne može da garantuje cenu suncokreta, ali da svi akteri na sceni ulažu maksimalne napore kako bi se došlo do konstruktivnog rešenja, odnosno cene od oko 70 dinara.

Objasnio je da to znači da se pregovara o oko 600 evra po toni, plus-minus dva do tri evra i dodao da će taj iznos dobiti poljoprivredni proizvođači.

Nedimović je ocenio da je ta cena za oko 12 odsto veća nego što dobijaju poljoprivrednici u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

„Nama je cilj da zaštitimo male i srednje poljoprivredne proizvođače i da pokušamo da ovu godinu, u kojoj nas je svašta snašlo, od Ukrajne, preko suše, do posledica korone, pokušamo da preživimo svi zajedno na opšte zadovoljstvo i dobrobit“, poručio je.

Naveo je da su današnjem sastanku osim predstavnika Vlade prisustvovali i predstavnici uljara i trgovinskih lanaca, poljoprivrednici i predstavnici Privredne komore Srbije i izrazio nadu da će poljoprivredni proizvođači koji su protestvovali u nekoliko mesta u Srbiji uvideti da Vlada ulaže nadljudske napore da se reše njihovi problemi.

Nedimović je kazao da je postignuto saglasje i o ceni goriva u smislu podrške po litru, odnosno za koju količinu litara i koju količinu hektara.

„Postigli smo visok stepen saglasja i za gorivo i za premiju za mleko i ostalo nam je još to oko suncokreta. Ja molim poljoprivredne proizvođače da razumeju da postoji krajnja granica izdržljivosti“, rekao je ministar.

Na pitanje kada će se opet sastati sa poljoprivrednicima, Nedimović je rekao da je on spreman da se pregovori nastave i večeras, tokom noći.

„Čekamo samo da dobijemo obaveštenje, oni su rekli da vrlo brzo mogu da dobiju obaveštenje od kolega, videćemo tokom noći, sutra, mi smo tu“, poručio je Nedimović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana