Putin: Era unipolarnog poretka je prošlost tanjug

Objavljeno: 16.08.2022. 10:22 Izmenjeno: 16.08.2022. 10:22

Prema rečima Putina, neophodno je obnoviti poštovanje međunarodnog prava i ojačati strukture kao što su UN.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je era unipolarnog svetskog poretka prošlost i da je jedino suštinskim jačanjem sistema savremenog multipolarnog sveta moguće smanjiti tenzije u svetu, povećati nivo poverenja među državama i obezbediti njihov održivi razvoj.

Putin je, obraćajući seučesnicima 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, istakao da će Rusija jačati svoje oružane snage, obezbeđivati nacionalne interese i zaštitu saveznika, kao i da će preduzimati druge korake u cilju izgradnje demokratičnijeg sveta, prenosi RIA Novosti.

On je istakao da upravo multipolarni svet izgrađen na međunarodnom pravu otvara nove mogućnosti za borbu protiv zajedničkih pretnji.

„Savet bezbednosti i Generalna skupština UN, kao što je i zamišljeno od samog početka, treba da služe kao efikasno oruđe za smanjenje međunarodnih tenzija i sprečavanje konflikata, da doprinose obezbeđivanju bezbednosti i blagostanja zemalja i naroda“, istakao je Putin.

Prema njegovoj oceni, kolektivni Zapad ciljano uništava evropski sistem bezbednosti, a NATO se kreće na istok.

„Takozvani kolektivni Zapad namerno uništava evropski bezbednosni sistem, stvarajući nove vojne saveze. NATO se kreće ka istoku, jača svoju vojnu infrastrukturu, uključujući raspoređivanje sistema protivraketne odbrane i jačanje udarnih mogućnosti ofanzivnih snaga“, rekao je predsednik Rusije.

Prema oceni Putina, Zapadu su potrebni sukobi da bi održao svoju hegemoniju, zbog čega je Ukrajini namenio, kako je rekao, „sudbinu topovskog mesa“.

Posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu Putin je ocenio kao pažljivo planiranu provokaciju i „drsku demonstraciju nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana