Poslanici o KiM, Mladiću, ali i o vremenskoj prognozi Tanjug

Objavljeno: 23.11.2017. 16:20 Izmenjeno: 23.11.2017. 16:22

Poslanici Skupštine Srbije danas su, između čestih javljanja po Poslovniku, postavljali i poslanička pitanja, pa ih je tako interesovalo da li će predsednik Aleksandar Vučić potpisati pravno obavezujući dokument sa Kosovom, presuda Haškog tribunal Ratku Mladiću, ali i da li će Stara planina “ući” u vremensku prognozu na javnom servisu.

Na početku rada, poslanici opozicije negodovali su zbog načina zakazivanja današnje sednice i, kako navode, onemogućavanja da podnesu svoje predoge za dopunu dnevnog reda, ali i zbog njenog kašnjenja 40 minuta bez objasnsjenja, pa se zato polemisalo i po povredama Poslovnika.

U delu sednice za poslanička pitanja, Slaviša Ristić iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije pitao je Vučića da li će potpisati pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, te da li će on i šef diplomatije Ivica Dačić povući potpise sa briselskih sporazuma čijim sprovođenje se, kaže, priznaje nezavisnost Kosova.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić pročitao je reagovanje lidera JS Dragana Markovića na presudu Mladiću koji je naveo da je Haški tribunal “najveća sramota i genocidna tvorevina”, te ministraku pravde Nelu Kuburović pitao kakve je napore do sada Srbija uložila da Mladić, kaznu, zbog lošeg i narušenog zdravlja, služi u Srbiji.

Šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević rekao je da je ambasador Ukrajine u Srbiji, nakon konsultacija u Kijevu, nastavio da daje izjave koje, kaže, nisu primer dobrog postupanja i duboko zadiru u unutrašnja pitanja Srbije.

Povodom izjave ukrajinskog ambasadora da ga šef diplomatije Ivica Dačić nije primio punih 14 meseci, Milićević je pitao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da li je i koliko puta ukrajinski ministar spoljnih poslova primio za četiri godine ambasadora Srbije u Ukrajini, te da li je tačno da ga ukrajinski ministar nije primio nijednom.

Poslanik Žika Gojković iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije pitao je ministra policije Nebojšu Stefanovića šta će policija učiniti da se pokrene rešavanje pitanja slučaja ukradenih beba, a ministarku pravde Nelu Kuborović zašto je ukinut rad vladine komisije za otkrivanje tajnih grobnica u Srbiji koje su sterljali komunisti posle septembra 1944. godine.

Zoran Radojičić iz Dveri pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je po nalogu Mikija Rakića učestvovao u lociranju Ratka Mladića za šta mu je, kaže, zahvalio Bruno Vekarić nekadašnji zamenik tužioca za ratne zločine.

„Da li ste u vašem vinskom podrumu u Jajincima organizovali sastanke sa pojedincima? Reč je o više od 10 lica koji su prema informacijama CIA imali saznanja o kretanju generala Mladića i istima, uz francusko vino koje vam je poklonio Cane Subotić, nudili novac i druge usluge kako bi vam otkrili lokaciju generala“, pitao je Radojičić Vučića.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pitao je zašto Srbije ne osnuje naučnu ustanovu koja će se baviti izučavanjem presuda sudskih postupaka dokaznog materijala i iskaza svedoka u Hagu.

Vladimir Ðurić iz D JB pitao je šta je tužilaštvo uradilo povodom navoda predsednika Srbije o donacijama za SNS, a premijerku Anu Brnabić da li su Transparentnosti Srbije dostavljene tražene informacije u vezi sa koncesijom za aerodrom „Nikola Tesla“.

Ðurić je nakon što je postavio pitanje sa poslanicima D JB napustio sednicu iz protesta zbog načina na koji je zakazana.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić rekao je da se u prognozi vremena na RTS pominju i prognozirane temperature na Kopaoniku i Zlatibora, a da se nigde ne pominje Stara planina, te upitao da li će u narednom periodu, kada se govori o vremenu u zimskim centrima, biti pomenuta i Stara planina.

Šešelj predlaže formiranje instituta za Haški tribunal

Lider SRS Vojislav Šešelj predložio je danas da se hitno formira naučni institut za proučavanje sudske prakse Haškog tribunala.

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije kazao da Srbija mora dati kvalitetan i stručan odgovor na sve što se dešavalo u Haškom tribunalu i da nisu dovoljne samo političke fraze.

“Lako je dezavuisati Haški tribunal političkim argumentima – važno je da se on suštinski dezavuiše pravnim argumentima. To nije teško, ali treba dobre volje i treba angažovati kvalitetne ljude koji će to uraditi”, rekao je Šešelj.

On smatra i da Vlada Srbije, a naročito Ministarstvo pravde ne bi smeli pasivno da reaguju na izricanje presude Ratku Mladiću.

“Ono što je sad u interesu Haškog tribunala – to je da Ratko Mladić što pre umre. Njima ne odgovara drugostepeni postupak. Drugostepeni postupak se možda neće okončati ni za dve, tri godine”, ocenio je Šešelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana