Eksplozija u vodama blizu podmornice, nema naznaka napada Tanjug,Beta

Objavljeno: 23.11.2017. 16:25 Izmenjeno: 23.11.2017. 16:25

Argentinska Ratna mornarica saopštila je da je zabeležila nešto što „odgovara eksploziji“ u blizini područja u južnom delu Atlantskog okeana u vreme kada je poslednji signal iz te zone 15. novembra uputila podmornica „ARA San Huan“ sa 44 članova posade.

 foto Argentina Navy via AP

 

AP prenosi da je portparol argentinske Ratne mornarice Enrike Balbi izjavio da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu.

Rojters prenosi da je saopšteno da se radilo o „abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera“.

Balbi je kazao da je rodbina članova posade obaveštena o ovom i da će se potraga nastaviti dok sudbina podmornice ne bude tačno utvrđena.

Ambasada SAD u Buenos Ajresu saopštila je prethodno da se ispostavilo da objekat koji je avion američke Ratne mornarice uočio u blizini područja u kojem je prošle nedelje nestala argentinska podmornica nije podmornica „ARA San Huan“.

Navodi se da je avion „P-8A Posejdon“ učestvovao u velikoj operaciji potrage za podmornicom koja je poslednji signal iz južnog dela Atlantskog okeana uputila 15. novembra.

Američki avion, koji se u međuvremenu vratio u bazu u Baija blanki, bio je među desetinama argentinskih i stranih brodova i aviona uključenih u potragu.

Portparol argentinske Ratne mornarice, Enrike Balbi, rekao je da se potraga sada nalazi u „kritičnoj fazi“, jer postoji zabrinutost da je posadi nestalo kiseonika, ukoliko se nalaze ispod površine vode.

On je potom rekao da Mornarica istražuje snažan zvuk, detektovan na području gde je podmornica nestala.

Zvuk je opisao kao „hidro-akustičnu anomaliju“, a odbio je da potvrdi da li se radi o eksploziji, prenosi „Bi-Bi-Si“.

Argentina: Detektovani pozivi ne potiču sa podmornice

Satelitski pozivi koje je pre nekoliko dana detektovala argentinska mornarica ne potiču od nestale podmornice, kojoj se pre pet dana gubi svaki trag.

Vlasti su poslednji kontakt sa podmornicom „San Huan“ imali u sredu dok je bila na putu od luke Ušuaja do obalskog grada Mar del Plata.

Desetine aviona i brodova, uključujući i britansko plovilo za polarno istraživanje tragaju za podmornicom.

U subotu su detektovani satelitski pozivi za koje se smatralo da su uputili članovi posade nestale podmornice, međutim, portparol Mornarice Enrike Balbi, rekao je danas da su zvaničnici analizirali pozive i došli do zaključka da ne potiču sa podmornice, prenosi AP.

Potragu za podmornicom dodatno otežava olujno vreme i talasi visine do šest metara.

Uprkos tome što 44 člana posade imaju hrane, goriva i kiseonika da prežive 90 dana na površini mora, imaju kiseonika za samo sedam dana ukoliko plove ispod površine vode, dodao je portparol.

 

 

Izgubljen kontakt sa argentinskom podmornicom

Argentinska mornarica saopštila je u petak  da je izgubila kontakt sa podmornicom sa 44 člana posade i da je započeta potraga.

U saopštenju se navodi da za podmornicom „San Huan“, nestalom u sredu, tragaju brodovi i avioni. Takodje, skeniraju se i sve radio frekvencije.

Portparol Enrike Balbi je rekao da je moguće da je podmornica imala problema sa elektrikom i da se još ne smatra izgubljenom.

„Poslednji (registrovani) položaj je bio pre dva dana. Ne želeći da zvučim predramatično, činjenica je da nikakva komunikacija nije mogla biti uspostavljena izmedju podmornice i njene komande, čak ni alternativnim metodama koje podmornica ima. Čini se da postoji ozbiljan problem sa komunikacijom ili s elektrikom, kablovima, antenama ili drugom opremom“, naveo je Balbi.

On je zamolio za strpljenje dok traje potraga i rekao da podmornica mora da izroni pre nego što može biti otkrivena vizuelno ili radarom.

Admiral Gabrijel Gonsales, komandant baze u koju je „San Huan“ išao, rekao je da podmornica ima dovoljno hrane i kiseonika.

„Izgubili smo kontakt, još se ne radi o vanrednoj situaciji“, rekao je on.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su vlade Velike Britanije, Čilea i SAD ponudile pomoć, a da se saradjuje i sa susednim zemljama.

„San Huan“ je porinut 1985, a 2014. je prošao remont.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana