Petković i Aksoj studio b

Objavljeno: 30.09.2022. 17:29 Izmenjeno: 01.10.2022. 11:38

Na kraju razgovora Petković je sagovorniku zahvalio na saradnji, zasnovanoj na poverenju i podršci naporima koje Srbije ulaže da se obezbedi trajan i održiv mir u regionu.

foto Kancelarija za KiM

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji, NJ.E. Hamijem Aksojem, sa kojim je razmenio mišljenja o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, sa ciljem stvaranja uslova za društveni i ekonomski razvoj na Kosovu i Metohiji i trajnu stabilizaciju prilika u regionu.

Petković je konstatovao da je ovo jedan od najtežih perioda po pitanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i uopšte, kada se saglada bezbednosna i politička situacija u svetu.

Direktor Petar Petković je dodao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine i Kurtijevo dalje insistiranje na 31. oktobru, kao krajnjem roku za preregistraciju vozila sa tablicama koje izdaje Srbija na  registarske tablice tzv. Kosova, direktna pretnja miru i novi izvor destabilizacije prilika na terenu.

Takođe, izgradnjom nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije prištinska strana poništava sve što je do sada dogovoreno u Briselu i potpuno nezakonito preuzima nadležnost KFOR-a, koji jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni, što jasno pokazuje da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije, upozorio je Petković.

Prema Petkovićevim rečima, neprimereno je i nedopustivo da se relativizuju obaveze koje je Priština na sebe preuzela u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni gotovo deset godina, ali i nesprovođenje nedavno postignutog sporazuma o energetici i nesaradnja po pitanju nestalih lica.

Uprkos svemu navedenom Beograd će se i dalje boriti za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji i regionalne stabilnosti i uvek će istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da će u nekom trenutku i druga strana  shvatiti da je to jedini koncept koji obezbeđuje mir i stabilnost, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana