Čomić:Ogroman doprinos starijih žena u svim sferama društva tanjug

Objavljeno: 30.09.2022. 16:08 Izmenjeno: 30.09.2022. 16:08

Ministarka je navela da rodni i starosni stereotipi i predrasude onemogućavaju starije žene da aktivno učestvuju u javnom životu.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ocenila je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba pod nazivom “Otpornost i doprinosi starijih žena” da njihov ogroman doprinos u svim sferama društva i žrtve koje su podnele u kriznim situacijama, poput nedavne u vreme pandemije kovida-19, nisu praćeni privilegovanim položajem u društvu.

Ministarka je istakla da se često susrećemo sa sumornom slikom starijih žena i muškaraca, među kojima su, naročito žene, izložene diskriminaciji po više osnova: siromaštvu, finansijskom iskorišćavanju, nasilju, zanemarivanju i neuvažavanju njihovih stavova i realnih potreba.

Kako je ocenila, stariji mogu značajno da doprinesu političkom, društvenom i ekonomskom razvitku, ali i da starije žene ostaju isključene iz radnih procesa i neprepoznate u daljem stručnom usavršavanju ili savetovanju.

Ona je navela da rodni i starosni stereotipi i predrasude onemogućavaju starije žene da aktivno učestvuju u javnom životu.

S druge strane, ocenila je ministarka, tradiocionalno neplaćenom kućnom radu pridodata je briga i staranje o najmlađim članovima domaćinstva, unucima, dok ih društvo često tretira kroz trošak na teret socijalne i zdravstvene zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja.

Čomić je istakla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kroz niz društvenih dijaloga o međugeneracijskoj saradnji i diskriminaciji na osnovu životnog doba (ejdžizam), afirmisalo solidarnost, uvažavanje i poštovanje različitih starosnih grupa, kao i ideju da se kroz integraciju starijih i jačanje njihove ekonomske nezavisnosti spreči njihova dalja diskriminacija i isključenost u svim segmentima društvenog života.

Naš stav je jasan, tražimo da o potrebama starijih govore stariji kada se odlučuje o njihovoj sudbini, a ne drugi u njihovo ime, poručila Čomić i dodala da je to jedini put koji vodi njihovoj socijalnoj uključenosti i zaštiti prava i dostojanstva najstarijih sugrađana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana