Selaković otkrio spomenik Milanu Rakiću u Mionici

Objavljeno: 30.09.2022. 17:33 Izmenjeno: 30.09.2022. 17:33

Selaković je napomenuo i da Srbija diplomatskim putem pridobija sve više zemalja na svoju stranu u borbi za status Kosova i Metohije kao dela naše teritorije.

foto msp

 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik opštine Mionica Boban Janković su u svečano otkrili spomenik jednom od najvećih srpskih pesnika, diplomati i akademiku Milanu Rakiću.

Slavni Mioničanin, rođen na današnji dan, tako je 84 godine posle smrti (1938.) dobio spomenik ispred osnovne škole koja nosi njegovo ime, svrstavši se na taj način uz rame vojvodi Živojinu Mišiću i srpskim knezovima iz perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka, poniklim u ovom kraju.

„Ovim činom pokazujemo koliko je bitno da u svakoj opštini u Srbiji negujemo sećanje na velike događaje i ličnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u našoj istoriji. Ovo je veliki podstrek za sve mlade Mioničane koji idu u ovu školu da imaju pred sobom ideju velikana kojoj moraju da teže. Milan Rakić je tokom svoje 30 – godišnje diplomatske službe širom sveta proslavljao ime Srbije, osvetlavši nam obraz gde god se nalazio. Kao pesnik, iza sebe je ostavio ne mnogo, svega 50 – ak pesama, ali se ne zna koja je od koje bolja i vrednija. U vreme kada su Kosovo i Metohija bili okupirani od Otomanskog carstva nije imao dilemu kome ta zemlja pripada, ni da li se za Kosmet treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas. Za Kosmet moramo da se borimo, jer je to borba za Srbiju i ona se ne vodi samo sa puškom u ruci, već i mudrošću, pameću, ekonomskim, naučnim, kulturnim, obrazovnim, sportskim napretkom“ poručio je ministar.

Selaković je napomenuo i da Srbija diplomatskim putem pridobija sve više zemalja na svoju stranu u borbi za status Kosova i Metohije kao dela naše teritorije.

„Ovo je veliki dan za našu opštinu jer smo ukazali čast velikom Mioničaninu i velikom Srbinu Milanu Rakiću, koji je deo svih nas. Škola koja je potpuno renovirana i modernizovana uz pomoć države sada će sa ovim spomenikom činiti celinu u kojoj će se stvarati neki novi pesnici, diplomate i akademici na dobrobit Mionice i naše zemlje“, kazao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Inače, spomenik Milanu Rakiću rađen je od bronze, dok je postament sačinjen od najkvalitetnijeg granita, a delo je napravio naš poznati vajar Zoran Ivanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana