Opasnost od vulkana na japanskom ostrvu, počele evakuacije Tanjug

Objavljeno: 15.08.2018. 13:37 Izmenjeno: 15.08.2018. 13:37

Usled rastuće opasnosti od erupcije vulkana na japanskom ostrvu Kučinerabu, 150 stanovnika ovog ostrva počelo je da se sprema za evakaciju odazivajući se na poziv meteorološke službe te zemlje.

(Kyodo News via AP)

foto Tanjug/Kyodo News via AP

Kako prenosi AP, japanska služba je upozorenje podigla na nivo između dva i četiri na skali od maksimalnih pet nivoa opasnosti i saopštila da je zabeležila pojačanu aktivnost vulkana Šindake na tom ostrvu.

Lokalne vlasti saopštile su da je stanovništvo započelo pripreme za evakuaciju u slučaju nove velike erupcije, a starije stanovnike koji se nalaze u krugu od tri kilometra od vulkana, pozvale su da odmah krenu ka centru mesne zajednice, na bezbedniju lokaciju na ostrvu.

Agencija je upozorila ljude da bi mogli da budu pogođeni užarenim vulkanskim kamenjem ako bi do erupcije došlo, kao i na opasnost od požara.

Poslednji put kada je ovaj vulkan eruptirao, u maju 2015. godine, čitava populacija ostrva koju je tada činilo 140 ljudi, bila je prinuđena da se evakuiše na obližnje ostrvo Jukušima na nekoliko meseci.

Ukupno 105 njih se vratilo na ovo vulkansko ostrvo već do 1. avgusta, saopštili su tada zvaničnici.

Ostrvo Kucinerabu nalazi se južno od glavnog japanskog južnog ostrva Kjušu, a do njega se dolazi samo čamcem koji na dnevnom nivou saobraća između tog ostrva i ostrva Jakušima, koje se nalazi na oko 12 kilometara istočno od ostrva Kučinerabu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana