Održana međunarodna konferencija „Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne” Beoinfo

Objavljeno: 03.10.2019. 16:34 Izmenjeno: 03.10.2019. 16:35

Potrebno je podržati žene još kada su devojčice, vaspitati ih o rodnoj ravnopravnosti, kaže gradska sekretarka Nataša Stanisavljević

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević učestvovala je  na petom panelu „Žene i porodica” na međunarodnoj konferenciji „Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne”, održanoj juče i danas u Beogradu. Na panelu su učestovale i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, državna sekretarka u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čaba, guvernerka Hanti-Mansijskog autonomnog okruga Jugra u Rusiji Natalija Komarova i direktorka Dečjeg fonda u Srbiji – UNICEF Regina de Dominicis.

Stanisavljević je rekla da joj je velika čast što učestvuje na ovakvoj konferenciji sa istaknutim ženama, liderkama i da je bilo potrebe za organizovanjem ovakvog skupa.

– Kada pričamo o porodici uvek smo svesni da je ona osnovna socijalna ćelija u svim modernim društvima. U njoj se dešavaju svi ključni događaji naših života, a naš je zadatak da stalno istražujemo ulogu porodice i politike usmerene na porodicu, da bismo saznali da li idemo u pravcu ispunjenja ciljeva održivog razvoja. Ono što moramo da razmotrimo, a danas smo to i učinili, jeste da mi, kao donosioci odluka i praktičari, donosimo buduće politike koje će biti u službi žena i porodice, a onda će te politike raditi za njihovu bolju budućnost i blagostanje – naglasila je Stanisavljević.

Ona je navela da u Beogradu živi 483 hiljade porodica i da se Grad Beograd trudi da podigne nivo socijalne zaštite za najranjivije stanovnike glavnog grada.

– U proteklom periodu od pet godina, uspeli smo da znatno podignemo nivo socijalne zaštite za najranjivije stanovnike Beograda. Svake godine, ravnomerno i u kontinuitetu, uvodili smo nova prava i usluge, a podizali kvalitet i obim postojećih. To je, očigledano, predan i neprekidan doprinos ispunjenju ključnih ciljeva održivog razvoja vezanih za žene, decu i porodicu u celini. Podsećam da porodicu čine članovi sa invaliditetom, odrasli, deca i stariji, oni koji privređuju, ali i oni koji primaju različite vrste materijalne podrške i sa nacionalnog i sa lokalnog, gradskog nivoa – rekla je gradska sekretarka.

Ona je podsetila da se Grad Beograd deklarativno opredelio za ispunjenje ciljeva Agende 2030, kao i da je ove godine proglasio da postaje „Beograd 2030” i podsetila na razna podsticajna sredstva koja je država opredelila kao pomoć porodicama.

Govoreći o podršci porodici i ženi o raznim izazovima koje je potrebno prevazići, kao i o rodnoj ravnopravnosti i ostvarivanju svih ženskih prava, Stanisavljević je navela i da je jedan od najvećih zadatak i izazova borba protiv nasilja.

– Potrebno je podržati žene još kada su devojčice, vaspitati ih o rodnoj ravnopravnosti. Neka od istraživanja sprovedena među školskom decom pokazala su da im je potrebno objasniti da ne postoji samo fizičko nego i psihičko nasilje i da je svako zanemarivanje i maltretiranje žene vid nasilja – rekla je gradska sekretarka.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, na čiju se inicijativu i održala dvodnevna konferencija u Beogradu, rekao je da je veoma pažljivo pratio sve panele tokom trajanja i da je shvatio da je bilo neophodno održavanje ovakvog skupa.

– Zahvaljujem svima koji su mi pomogli da realizujem ovu ideju, ja sam je izneo, a žene su mi pomogle i sve ovo realizovale. Najveće zasluge za ovu prvu konferenciju ove vrste u Srbiji nosi odličan tim koje čine žene – rekao je ministar i dodao da se nada da će zaključci koji su donešeni kroz dva dana dati podstrek da se sa politikom o ravnopravnosti žena i dalje nastavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana