Norveška vlada: Brejvikova prava se ne krše

Objavljeno: 02.03.2016. 17:05 Izmenjeno: 02.03.2016. 17:05

Vlada Norveške saopštila je da ne krši ljudska prava masovnog ubice Andresa Beringa Brejvika time što ga drži u izolaciji nakon što je on podneo tužbu zbog uslova u kojima se drži u pritvoru.

Brejvik, koji je osuđen na 21 godinu zatvora nakon što je ubio 77 osoba u bomabaškom napadu i pucnjavi 2011. godine, tvrdi da je žrtva okrutnog i nehumanog tretmana u zatvorskoj samici.

Prema podacima državnog tužilaštva, Brejvik ima pristup trima različitim ćelijama, od kojih je jedna za život, druga za učenje i treća za vežbanje, i može slobodno da se kreće između njih.

Njemu je, takođe, dozvoljeno da se šeta dvorištem i da samostalno kuva i pere veš, a ima pristup kompjuteru, ali ne i internetu, prenosi Rojters.

Brejvik, takođe, može da gleda televiziju i igra plejstejšn u zatvoru, a njegova pošta se nagleda do nivoa gde „on ne oseća da može da uspostavi veze putem pisama“ što Brejvik smatra „povredom njegovog prava na privatan život i prepisku“.

Njegovi advokati tvrde da je Brejvik do sada, pored njih, imao samo kontakt sa profesionalcima, kao što je zatvorsko osoblje, i svojom majkom dok je bila živa.

Saslušanje je zakazano za period od 15. do 18. marta u zatvoru na jugu Norveške, gde se Brejvik nalazi u pritvoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana