Vulin: Sve veći broj migranata želi kući

Objavljeno: 02.03.2016. 16:58 Izmenjeno: 02.03.2016. 16:58

Mnogi od migranata koji nemaju adekvatnu dokumentaciju već su se vratili u Preševo, mnogi žele da se vrate na teritoriju Grčke ili Makedonije, a značajno je povećan i broj onih koji žele da se vrate u zemlju porekla, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

„Mi ćemo im pomoći dok su na našoj teritoriji, a odgovornost međunarodnih organizacija jeste da obezbede njihov siguran i bezbedan povratak“, rekao je Vulin i dodao da se tokom dana očekuje dolazak grupe migranata iz Preševa, u skladu sa dogovorenim kvotama.

„Mi ne možemo da dozvolimo gomilanje ljudi, već obezbeđujemo njihovo nesmetano kretanje, a to nije nešto o čemu odlučuje Srbija, već u ovom slučaju Hrvatska, Slovenija“, naglasio je Vulin, koji je i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.

Podvlači da je na našoj teritoriji sve pod kontrolom, funkcioniše kao do sada, situacija je stabilna, a da kod nas trenutno nema velikog broja migranata, te da se na potezu od Preševa do Šida nalazi oko 1.000 ljudi.

„Sa najvećom zabrinutošću pratimo šta se dešava na makedonsko-grčkoj granici. Veliki broj ljudi se tamo nagomilava, ne znamo koliko dugo će bezbednosne strukture Grčke i Makedonije biti u stanju da kontrolišu situaciju, ono što jeste naša odgovornost je da vodimo računa o svojoj teritoriji i svom stanovništvu“, istakao je Vulin.

Dodao je da se država trudi da obezbedi sigurnost, kako za migrante, tako i za njene građane, kao i da se pridržava svih mera koje su donele druge zemlje na migrantskoj ruti.

„Onog momenta kada su Slovenija i Hrvatska odlučile da će dnevni prolazak biti za ne više od 500 ljudi, mi smo dužni da se pridržavamo takve odluke i na taj način se ponašamo. Ali svi koji su na našoj teritoriji, zbrinuti su, sačuvani, bezbedni, svakom od njih obezbedili smo hranu, vodu i lekove i zaista se trudimo da, dok su na našoj teritoriji, mogu da računaju na najviše moguće standarde“, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, još uvek veoma mali broj njih traži azil u Srbiji, kao i da je veoma mali broj njih čak i izrazio nameru za traženje azila i ističe da samo žele da što pre nastave svoje putovanje.

„Čak i najveći broj onih koji su zatražili azil kod nas, nije to uradilo suštinski, već kako bi kupilo vreme, da se ostane još neki dan, pa da se vidi šta će biti kasnije“, rekao je Vulin.

Kako je dodao, svaki migrant i ljudsko biće, koje dođe na teritoriju Republike Srbije, ima pravo da zatraži azil, a da li će ga i dobiti, zavisi od odgovarajućih zakonskih procedura.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana