SB UN odobrio najstrožije sankcije protiv Severne Koreje

Objavljeno: 02.03.2016. 17:31 Izmenjeno: 02.03.2016. 17:31

Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio dosad najstrožije sankcije protiv Severne Koreje zbog toga što je Pjongjang nedavno izveo četvrtu nuklearnu probu i lansirao raketu dugog dometa.

Nacrt usvojene rezolucije načinile su SAD, uz podršku Kine jedinog, kako ukazuju agencije, saveznika Pjongjanga.

AFP ukazuje da usvajanje ove rezolucije predstavlja promenu u pristupu međunarodne zajednice potezima Severne Koreje.

SAD i Kina su provele sedam nedelja u pregovaranju oko novih sankcije, najstrožijih u poslednje dve decenije, naveo je AP.

Sankcije predviđaju obavezan pregled tereta koji izlazi ili ulazi na teritoriju Severne Koreje kopnom, morem ili vazdušnim putem, zabranu prodaje ručnog i lakog naoružanja Pjongjangu, kao i proterivanje severnokorejskih diplomata koji se budu bavili „nezakonitim aktivnostima“.

„Međunarodna zajednica je jednim glasom uputila Pjongjangu jednostavnu poruku – Severna Koreja mora da napusti te opasne programe i izabere bolji put za svoj narod“, naveo je u saopštenju američki predsednik Barak Obama.

Rezolucijom se svim zemljama zabranjuje da otvaraju nove ekspoziture severnokorejskih banaka, a finansijskim institucijama se zabranjuje da imaju kontakte sa takvim bankaram.

Zemljama se, takođe, nalaže da zatvore sve severnokorejske banke i obustave sve bankarske odnose u roku od 90 dana.

Na „crnu listu“ dodato je još 16 osoba iz Severne Koreje, kao i 12 „entiteta“, među kojima je Nacionalna agencija za kosmički razvoj, koja je odgovorna za prošlomesečno lansiranje rakete.

Severna Koreja je 7. februara lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj testiranja balističkih raketa.

Pjongjang je prethodno saopštio da je 6. januara izvršio svoj četvrti nuklearni test i da se tog puta radilo o hidrogenskoj bombi.

Savet bezbednosti UN je o nacrtu rezolucije trebalo juče da se izjasni, ali je to odloženo jer je Rusija zatražila dodatno vreme da prouči tekst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana