Mali: Javne finansije potpuno stabilne Tanjug

Objavljeno: 30.12.2021. 13:04 Izmenjeno: 31.12.2021. 08:33

Nova pomoć namenjena mladima pokazuje i koliko nam je jaka država, i koliko su nam stabilne javne finansije. Pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su penzioneri koji će dobiti 20.000 dinara 10. februara, rekao je Mali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su javne finansije u potpunosti stabilne i da ima dovoljno novca, kako za već najavljenu pomoć penzionerima i zdravstvenim radnicima, tako i za pomoć mladim ljudima, a što je sve rezultat odgovorne i ozbiljne ekonomske politike.

On je dodao da je odlučeno da se donese i nova mera pomoći mladima, i to, kako je rekao, predstavlja još jednu potvrdu odgovorne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je istakao, nova mera pomoći mladima od navršenih 16 do navršenih 29 godina, podrazumeva da će oni dobiti po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prema njegovim rečima, prijava za ovu vrstu pomoći će biti moguća od 15. do 30. januara 2022. godine, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

„Po završetku prijave, mladima će biti isplaćeno po 100 evra. Sa tom merom pomoći mladima, kojih ima nešto više od milion, i sa ranije najavljenom pomoći penzionerima od po 20.000 dinara, dolazimo do toga da su sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije, vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno oko 18 odsto BDP“, rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija već priprema zakonsko rešenje koje će regulisati novu meru pomoći za mlade i koje će se već početkom januara naći pred poslanicima Narodne Skupštine Republike Srbije.

On je podsetio i da će država dodatno pomoći zdravstvene radnike, koji će osim povećanja plata od 1. januara za osam odsto, dobiti i jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara u januaru mesecu.

Podsetoi je da će se od 1. januara za prvo dete dobijati po 300.000 dinara umesto dosadašnjih 100.000 dinara, dok će se za drugo i treće dete dobijati po dodatnih 100.000 dinara, uz već postojeće mere novčane podrške.

„Značajno smo povećali izdvajanja za prvo dete, na čak 300.000 dinara, a odlučeno je da će roditelji za drugo i treće dete dobijati jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 dinara mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina“, naveo je Mali.

Ministar je zaključio da sve te mere predstavljaju rezultat odgovorne politike predsednika Vučića, a upravo ta politika je i dala za rezultat da Srbija, uz nikada veće kapitalne investicije, ima za rezultat stopu rasta od 7,5 odsto u ovoj godini, koliko je trenutna fleš procena.

„Nikada veću stopu rasta nismo imali nego sada i to je zaista vrhunski rezultat. Sa ovakvim rezultatom, naša zemlja će po stopi rasta BDP prošle i ove godine, posle Irske koja je specifična zbog multinacionalnih kompanija koje tamo posluju, biti prva zemlja u Evropi. To je veliki uspeh naše zemlje i uspeh svih građana Srbije“, naveo je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana