Selaković: Uzlazni trend razvoja Srbije daje rezultate Tanjug

Objavljeno: 30.12.2021. 12:58 Izmenjeno: 31.12.2021. 08:32

Za Srbiju je u predstojećem periodu najvažnije da očuva uzlazni trend razvoja koji daje ozbiljne rezultate, a najveći izazov je očuvati mir i stabilnost u zemlji i regionu, smatra ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je za Srbiju u predstojećem periodu najvažnije da očuva uzlazni trend razvoja koji daje ozbiljne rezultate, a da je najveći izazov očuvati mir i stabilnost u zemlji i regionu.

Selaković je, gostujući na TV Pink, rekao da se upravo u energetskoj krizi vidi koliko je politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić dobra i ispravna i naveo da je u fokusu te politike interes Srbije i njenih građana.

Prema njegovim rečima, Srbija je nedvosmisleno na jasnom evropskom putu, reformiše svoje društvo i ti napori se valorizuju otvaranjem klastera, ali i ljubomorno čuva i unapređuje svoja tradicionalna partnerstva i prijateljstva.

Šef srpske diplomatije je naveo da u takvoj simbiozi ciljeva Srbija najviše prednosti stiče sama za sebe.

„Kako da se odreknete Ziđina, kada ste videlo da će u ovoj godini apsolutno najveći rast biti zabeležen u oblasti rudarstva, gde smo prethodnih decenija na neki način i zaostajali? Kako da se odreknete saradnje i prijateljstva sa Rusijom kada vidite da u energetskoj krizi upravo to prijateljstvo Srbiji obezbeđuje energetsku stabilnost na kojoj počiva privredna i društvena stabilnost?“, upitao je Selaković.

„Kako da se odreknete evropskih integracija, kada 67 odsto naše trgovinske razmene se odvija sa članicama EU? Ne možete ničega od toga da se odreknete, to je u biću srpskog položaja i srpske politike“, rekao je ministar.

Kako je naglasio, osnovni cilj državne politike je jaka, stabilna i moderna Srbija koja je za svakog građanina najsigurnija kuća.

Selaković je, odgovarajući na pitanje da li očekuje pritiske na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom, rekao da je važno da se Srbija ubrzano razvija i da reaguje na provokacije tako što će da jača svoj kredibilitet i svoju poziciju.

„Predsednik Vučić je jasno postavio kako se to radi. Naš zadatak je da ga sledimo i širimo dobru priču o nama i privlačimo nove investicije“, rekao je Selaković i naveo da to što Srbija ne odgovara na svaku provokaciju ne znači da smo slabi, već da je nekada mudrije prećutati.

Povodom plana razvoja i ulaganja koje je juče predstavio predsednik Vučić, Selaković je rekao da je ponosan na ono što je predsednik izneo kao rezultate i planove za budućnost.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je Srbija 2020. i 2021. godini, uprkos pandemiji, uspela da posle Irske bude druga najbrže rastuća ekonomija Evrope, što je pre nekoliko godina bilo nemoguće.

Selaković je naveo da ovogodišnji rast veći od 7,5 odsto i 53 milijarde evra BDP, u odnosu na 33 milijarde evra koliko je iznosi pre šest ili sedam godina, otvara prostor da se bavimo ozbiljnim ulaganjima.

Kako je naglasio, fokusiranje na mlade, majke, na porodicu, na decu i podrška koja im je namenjena, a o kojoj je govorio predsednik, jeste nešto o čemu je Srbija dugo sanjala, ali nije bila u situaciji da tako nešto isplanira i realizuje.

Ministar Selaković je rekao da su rast plata u zdravstvenom sektoru, kao i pomoć za starije i mlade omogućeni zahvaljujući mudrom rukovodstvu i njegovoj viziji.

Selaković je podsetio i da u ovom trenutku Srbija ima deset novih auto-puteva u izgradnji, što će promeniti sliku naše zemlje.

„Ubedljiva većina će biti završena 2025. godine, to nije daleko, ali je blizu da nam se ugrozi taj razvoj. Ako učvrstimo put razvoja, 2025. samo ti projekti kada se završe, mi više nismo ista zemlja. Koliko u susedstvu imate takvih projekata? Nemate ni u jednoj“, rekao je Selaković i naglasio da će Srbija za četiri godine biti apsolutno središte ovog dela Evrope i motor daljeg razvoja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana