Lekari o epidemiji: Cilj je da broj zaraženih bude ispod 100 na dnevnom nivou Studio B

Objavljeno: 25.05.2021. 14:26 Izmenjeno: 26.05.2021. 10:43

Svi covid podaci se kreću u dobrom smeru, ali cilj je da se spustimo ispod 100 infekcija dnevno i približimo broju od 60 do 70 odsto imunizovanih građana, naglašava epidemiolog Branislav Tiodorović

Očekujem u narednih sedam dana da broj vakcinisanih u Beogradu dostigne 50 odsto ističe zamenik gradonačelnika Goran Vesić a dodaje za to je porebno da još 19.161 osoba primi vakcinu. Načelnik službe za zdravstvenu zastitu odraslog stanovnistva u Domu zdravlja Stari grad Saša Čarapić napominje da se sve više mladih na ovoj opštini odlučuje za imunizaciju, dok mlađi od 18 godina dodaje mogu primiti fajzer vakcinu jedino uz saglasnost pedijatra.

Došlo je do tendencije značajnog pada novozaraženih ističe epidemiolog Branislav Tiodorović ipak dodaje to se ne dešava toliko brzo koliko se očekivalo jer virus i dalje cirkuliše među onima sa slabijim imunitetom. Sada je trenutak da se pojača vakcinacija i da se njome obuhvati što veći broj mladih i sredovečnih za što kraće vreme a sa druge strane naglašava Tiodorović neophodno je da sve mere sprovodimo što odgovornije kako bismo se pripremili za normalin život u naredna dva, tri meseca.

Kao rok za ukidanje mera uzet je simbolično 21. jun, kao Dan muzike. Ako se sve lokalne zajednice potrude da se postignu planirani rezultati, ukidanje mera mogli bismo da pomerimo i na sredinu juna, zaključuje Tiodorović. U beogradskim opštinama Stari grad, Vračar, Savski venac, Rakovica i Novi Beograd vakcinisano je više od 50 odsto sugrađana. Načelnik sluzbe za zdravstvenu zastitu odraslog stanovnistva u Domu zdravlja Stari grad Saša Čarapić naglašava da je na ovoj opštini vakcinisano skoro 40 hiljada stanovnika a posebno mi je drago dodaje što se sve više mladih odlučuje na imunizaciju.

I druge zemlje dovijaju se kako bi motivisale građane da se vakcinišu jer ističe Vesić autobus za vakcinaciju postoji i u Londonu, Njujorku, Moskvi, kao i mogućnost da se u tržnim centrima u tim gradovima dele vaučeri vakcinisanim građanima.

Prosečna starost vakcinisanih u Beogradu spustila se na 57 godina napominje Vesić. To je dobar znak jer se zahvaljujući kampanji koju smo pokrenuli sve više mladih odlučuje za imunizaciju a u ovom momentu u mladima je ključ vakcinacije zaključuje

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana