Internet opušta, ali stvara i zavisnost

Objavljeno: 20.10.2022. 13:38 Izmenjeno: 20.10.2022. 13:38

Poslednja istraživanja pokazuju da se deca opuštaju tako što dnevno provedu od četiri do šest sati koristeći savremene tehnologije, što je poražavajuće, ističe Emina Beković iz ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i dodaje da u toj poražavajućoj statistici Srbija prednjači kada su evropske zemlje u pitanju.

Zavisnost od korišćenja interneta  i zloupotreba društvenih mreža sve su češći u Srbiji. Emina Beković iz ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Studio B ističe da postoje i ustanove koje se bave zavisnošću  dece od interneta , a jedna od njih je Klinika za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

Umesto sa vršnjacima, sve je češća slika dece koja svoje slobodno vreme provode na mobilnim telefonima, a neretko to rade i u školi. Pedagog Bojana Stanković podseća da brojne opasnosti vrebaju sa ekrana i dodaje da je edukacija roditelja u ovom momentu preko potrebna.

Vezanost za internet i virtuelni svet može biti destruktivna po razvoj ličnosti, a pogotovo deteta i mlade osobe, kaže Beković i dodaje da je bitno da roditelji budu uzor detetu tako što će upotrebu mobilnog telefona i kompjutera svesti na minimum i na praćenje samo neophodnog sadržaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana