Generalni urbanistički plan za više investicija

Objavljeno: 01.03.2016. 13:12 Izmenjeno: 01.03.2016. 13:12

Odbornici Skupštine grada razmatraće na sednici, zakazanoj za ponedeljak 7. mart, Predlog Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji bi, kao strateški planski dokument, trebalo da otvori velike mogućnosti za dolazak investitora, najavio je Nikodijević.

„To je značajan dokument, jer pokazuje buduće pravce kretanja i razvoja grada, i tim planom definišemo nove privredne, komercijalne zone i stambene zone“, rekao je Nikodijević u izjavi Tanjugu.

Kako je istakao, GUP „ne dira“ u vodoizvorišta, zelene površine i šumske površine, tako da je oko 30 odsto zemljišta, planom „ostavljeno“ za zelene površine i šumska područja.

GUP-om su, kako je objasnio Nikodijević, predviđene nove industrijske zone, u kojima će grad najviše investirati i koje treba da služe za podsticaj novih investicija u Beogradu.

Prema njegovim rečima, to će biti jedan od budućih industrijskih delova grada u koji će se pozivati strane kompanije da otvaraju svoja predstavništva i proizvodne pogone, i gde je, kako je istakao, velika šansa Beograda da otvara nova radna mesta.

GUP predviđa još nekoliko zona, „komercijalno – poslovno – stambenih“ zona koje do sada nisu korišćene za takve stvari, dodao je predsednik gradskog parlamenta.

To su, kako je naveo, makiški potez od fabrike FMP prema Ranžirnoj stanici, a predviđene su i nove zone na prostoru Ade Huje, na Novom Beogradu…

„GUP-om se stvara mogućnost da se pozovu novi investitori i nove investicije u Beogradu, što je nama jako značajno“, podvukao je Nikodijević.

Površina teritorije koju GUP pokriva je veća od 77.000 hektara.

Prema GUP-u određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekti, među njima Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica – Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu.

Planom su predviđene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevacki put, železnicki čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok – Vinča sa novim mostom preko Dunava.

Urbanisticke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča“.

Teritorija u okviru GUP-a je podeljena u 20 prostornih celina za koje su urađeni Planovi generalne regulacije (PGR), koji se izrađuje u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 urađena posebno.

Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Sručin.

Plan za celinu 20 obuhvata građevisnko područje delova opštine Palilua na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku.

Nikodijević je istakao da će usvajanje planova doprineti da Beograd mnogo brže i efikasnije izdaje dozvole i da ima preciznije određene zone na kojima je moguće investirati i graditi.

„Grad prvi put posle mnogo vremena, ucrtava ključne saobraćajnice i na njihovim pravcima neće moći ništa da se gradi, kako posle ne bismo imali problema sa vrlo komplikovanom procedurom eksproprijacije“, ukazao je Nikodijević.

Pred odbornicima na narednoj sednici naći će se Izveštaj o realizaciji programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za prošlu godunu, kao i izmene programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2016.

Na dnevnom redu naći će se i izmene programa obnove objekata javne namene na teritoriji grad, odluka o obrazovanju robnih rezervi Beograda, kao i predlog odluke o podizanju spomen obeležja Jeleni Šantić.

Pred odbornicima će se naći i Informacija o aktivnostima organa grada za realizaciju ulaganja u projektima od značaja za Beograd, Predlog odluke o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora, kao i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada.

Odbornici će razmatrati i nekoliko planova detaljne regulacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana