Đurić deci sa KiM:Ponosni smo na vas Tanjug

Objavljeno: 20.09.2019. 13:37 Izmenjeno: 21.09.2019. 19:54

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je deci sa KiM da su nada i budućnost naše zemlje i da je će država nastaviti da se bori za njihov opstanak i za to da imaju budućnost u južnoj pokrajini.

foto Tanjug

Ðurić je u Palati Srbija organizovao prijem za 85 mališana sa KiM, koji su sinoć bili u publici na utakmici Partizan-AZ Alkmar, i poželeo im dobrodošlicu u glavni grad i zdanje za koje je rekao da je simbol državnosti Srbije i mesto u kojem predsednik države i drugi državni zvaničnici organizuju svečane prijeme za velike svetske lidere koji posećuju našu zemlju.

““Ovo je vaš grad, vaša prestonica. Ovde ste svoji na svome i uvek ste dobrodošli, ne samo da navijate, nego i da studirate i borite se za svoju zemlju““, rekao je Ðurić.

Zahvalio je mališanima što su, kako je rekao, najmlađi i najvatreniji navijači Srbije i rekao da je država Srbija ponosni na decu sa KiM i na to što u teškim uslovima opstajum uče, trude se i neguju srpski jezik, kulturu, običaje i veru.

Ðurić je naveo da Kancelarija za Kim nastoji da ugosti što više dece iz južne pokrajine i pokaže da im pripadaju i Beograd i Srbija, kao i da srpska imaju budućnost jednako i u glavnom gradu i na KiM.

“Borićemo se da oni, koji danas stasavaju na KiM u teškim uslovima, bez slobode, kao odrasli i zreli ljudi budu u slobodi, svoji na svome i u mnogo boljim uslovima“, poručio je Ðurić.

Istakao je da će država nastaviti da pomaže i obnavlja srpske škole, bolnice i dryuge objekte na KiM u okviru plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića za preporod Srbije.

Dodao je da je cilj i da što više dece iz južne pokrajine svake poseti ne samo Beograd i podsetio da je Kancelarija ove godine podržala i akciju posete i bratimljenja više od 1.500 srpske dece sa KiM sa decom iz Republike Srpske, kao i da je određen broj dece sa KiM išao na letovanje u Grčku i Crnu Goru.

“Nastavićemo da radimo saborno i jedinstveno radimo na tom da nas bude što više i da budemo što složniji“, rekao je Ðurić i zahvalio učiteljima i nastavnicima koji u teškim uslovima brinu o srpskoj deci.

Nastavnik istorije u Osnovnoj školi “Milovan Jakšić“ u selu Banje, u opštini Srbica, Aleksandar Stević rekao je da je 35 učenika te škole došlo u Beograd da navija za Partizan i dodao da su deca bila oduševljena pozivom da dođu u prestonicu.

“Izlazak sa KiM i dolazak u maticu im mnogo znači. Kosovo je srce Srbije i deca se tako osećaju, lepo su se družili, stekli nova prijateljstva“, rekao je Stević.

Ističe da Srbima sa KiM mnogo znači pomoć Kancelarije za KiM i to što znaju da je država uz njih, kao što su i oni kaže uz Srbiju.

“Mi radimo po planu i programu Republike Srbije. Naša deca osvajaju nagrade. prošle godine je naša škola osvojila šesto mesto na državnim takmičenju iz istorije u Nišu. Nastavićemo da radimo i da se borimo“, rekao je Stević.

Mališani sa KiM oduševljeni su onim što su videli i doživeli tokom dva dana boravka u srpskoj prestonici.

Jedanaestogodišnji Vasilije iz Kosovske Kamenice, koji nije prvi put u Beogradu, kaže da se on i njegovi vršnjaci raduju svakom dolasku u prestonicu.

“Najjači utisak od svega na mene su ostavili Muzej Partizana i Palata Srbije“, kaže Vasilije.

Mališani sa KiM poklonili su Ðuriću dres fudbalskog kluba “Ropotovo“ i dva dresa sa brojem 10 fudbalskog kluba “Rudar“ iz Kosovske Mitrovice, od koji je jedan poklon za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 24°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana