Šarčević o blokadi Rektorata:Ne sme se upadati na tuđi posed Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 20. 09. 2019. 13:29:19

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da je blokadom zgrade Rektorata grupa studenata iz udruženja „1 od 5 miliona“ prekršila nekoliko zakona.

„Nisam pravnik, ali znam da se ne sme upadati na tuđi posed, zabranjivati nekom da se bavi svojim poslom, ali nije dozvoljeno ni bavljenje politikom na fakultetu i univerzitetu, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je dodao da studenti imaju pravo da demonstriraju, izraze svoju volju, ali da ne mogu „ući na univerzitet, koji je od nacionalnog značaja i zabraniti rad rektorskom timu“.

Podseća da je rektorka UB Ivanka Popović studentima nudila kompromisno rešenje da protestuju u posebnoj prostoriji, a da omoguće zaposlenima u Rektoratu da uđu u zgradu.

On je naglasio da Ministarstvo prosvete neće preduzimati ništa što bi moglo da se tumači kao kršenje autonomije uneverziteta, ali da veruje da će ljudi koji vode univerzitet naći rešenje.

„To nisu zahtevi u vezi sa studijama, za studentski standard, to su zahtevi političke prirode. To doživljavam kao pokušaj pritiska na rektorku da ona unapred donese neke procene i izvrši pritisak na neke fakultrete“, rekao je Šarčević.

Zbog blokade zgrade Rektorata studenti se suočavaju, kako je rekao, sa praktičnim problemima, jer, između ostalog, ne mogu da im se izdaju razne potvrde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 14°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana