Analitičari o naslovnoj strani NIN-a Studio B

Objavljeno: 28.11.2019. 17:52 Izmenjeno: 28.11.2019. 19:47

Sama ideja za naslovnu stranu, na kojoj je zumirana tuđa fotografija, gde je snajper uperen u predsednika Vučića, predstavlja politički i medijski skandal kojim je nedeljnik NIN prešao sve crvene linije, ocenjuju analitičari.

Rukovodstvo „Ringijera“ do sada se nije mešalo u uređivačku politiku medija koje izdaje, ali je povlačenje naslovne strane NIN-a dokaz da su shvatili ozbiljnost poruke koju je  pokušao da pošalje glavni i odgovorni urednik Milan Ćulibrk, koji bi, ocenjuju naši sagovornici, Dejan Vuk Stanković i Marko Matić, posle ovog skandala morao da podnese ostavku.

To nije primer kršenja novinarskog kodeksa, to je, kaže Marko Matić, primer otrovne propagande, na nivou gebelsovske. Ovo je, kaže, otvoren poziv i konkurs za atentat na predsednika Vučića.

Snajper uperen u predsednika Srbije je zloslutna poruka, koju treba tumačiti ne samo u kontekstu uređivačke politike NIN-a-a već i u svetlu atmosfere koja postoji u delu srpskog društva, ističe Dejan Vuk Stanković. Naslovna strana je kulminacija uređivačke politike i glavnog i odgovornog urednika koji vodi negativnu kampanju protiv predsednika Vučića, čime su, kaže, očigledno opsednuti.

Ne smemo da zboravimo da je na njihovoj naslovnoj strani Srbija bila poistovećena, u domenu socijalnih prava radnika, sa Aušvicom. U tom nedeljniku često čitamo  da je mafija zarobila državu i da treba, kaže Dejan Vuk Stanković, da usledi nasilna revolucija koja će sve to srušiti.

Rukovodstvo „Ringijera“ nikada se nije mešalo u uređivačku politiku glasila koja izdaje, ali je povlačenje naslovne strane NIN-a dokaz da je ovo otišlo predaleko. Njih prvenstveno zanimaju poslovni i finansijski rezultati, ne i objavljeni sadržaji. Otvara se pitanje  da li će Milan Ćulibrk ostati na funkciji glavnog i odgovornog urednika NIN-a, kaže Matić.

Ako to ne uradi, kaže Matić, pokazaće da je običan plaćenik i da je spreman da uradi sve za platu koju prima i za, verovatno, dodatni novac koji dobija  da pravi  ovakve  skandalozne strane za koje znamo kome idu u prilog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana