Stefanović: Jednaka prava i mogućnosti za sve medije Tanjug

Objavljeno: 28.11.2019. 18:09 Izmenjeno: 28.11.2019. 21:50

Šef Radne grupe vlade za unapređenje izbornih uslova ministar Nebojša Stefanović izjavio je da za sve medije moraju važiti ista prava i mogućnosti, da nezavisna regulatorna tela i tela parlameta treba da se vrše kontrolu da li su ispunjeni propisi koji se odnose na formalno osnivanje medija, njihov rad i za jednak tretman i predstavljane svih.

Poslanik Pokreta socijalista Ðorđe Komlenski upitao je u parlamentu da li će Radna grupa prihaviti inicijativu te stranke da se izmeni zakonska regulativa kako bi se sankiconisalo plaćanje komercijalnih usluga medijima koji nisu regisrovani u Srbiji od strane učesnika u izbornoj kampanji.

Stefanović je, u odgovoru naveo da postoje određeni mediji za koje se čini da nisu podložni nekoj čvrstoj kontroli nezavisnih regulatornih tela, ali istakao da je Srbija demokratsko društvo koja ne želi da guši slobodu medija i ograničava njihov rad, vec naprotiv.

To, dodaje, ne znači da bilo koji medij treba na bilo koji način da krši zakon Srbije ili da ne bude u istom statusu kao i svi drugi.

„Treba da imamo jednaka prava i mogućnosti za sve i naravno da kroz vladavinu prava, nezavisna regulatorna tela i tela parlamenta vrše kontrolu medija, odnosno kontrolu ispunjenosti zakonskih uslova koji važe za njihovo formalno osnivanje, za rad i za jednak tretman i predstavljanje svih“, rekao je Stefanović.

On je naglasio da to ne podrazumeva mešanje u uređivavčku politiku već jednaku mogućnost da svi kažu svoje mišljenje.

„Hoćemo da razmotrimo i vaš predlog. Nisam siguran koliko će to biti moguće uraditi, jer je kompleksna materija. Razgovaraćemo o tome šta konkretno možemo da uradimo u ovoj materiji“, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje Komlenskog.

Dodao je i to da će po prvi put i Skupština Srbije imati svoj Nadzorni odbor, koji će vršiti i nadzor nad radom određenih medija, što praktično znači da će nadzirati pisane medije i intrenet u toku izborne kampanje, kao i da je dobro što će REM uskoro doneti pravilnik kojim će definisati ponašanje aktera u kampanji.

Takođe, naveo je da će uz izbor nedostajuća tri člana REM-a, to telo će delovati u punom kapacitetu, ali i podsetio da zakonska regulativna koju je donela prethodna vlast nije menjana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana